Ministr Vojtěch: Aprobační zkoušky pro lékaře ze třetích zemí nejsou nastaveny optimálně

18.09.2018 16:54

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 18. září 2018 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání.

Ministr Vojtěch: Aprobační zkoušky pro lékaře ze třetích zemí nejsou nastaveny optimálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení hosté, já už jsem se k tomuto návrhu vyjádřil v rámci prvního čtení a znovu bych chtěl i nyní sdělit názor Ministerstva zdravotnictví, kdy skutečně sdílíme pochyby předkladatelů návrhu ohledně toho, zda nebylo vhodné zakotvit ta dvě zdravotnická provolání v oblasti tradiční čínské medicíny do zákona o vzdělávání lékařských zdravotnických pracovníků. Skutečně si myslíme, že to není úplně systémově ani provázáno na další zákony, např. zákonu o zdravotních službách, a proto, jak jsem už opakoval v minulosti, v současné době připravujeme nový zákon o poskytování léčitelských služeb, ještě nevím přesně, jak bude pojmenován, zkrátka o léčitelství, kde si myslíme, že to je ta platforma, to je ta zákonná úprava, kde by takovéto metody mohly být upraveny. Není to jenom tradiční čínská medicína. Je to další řada těchto metod, které skutečně jsou někde na pomezí a myslíme si, že není vhodné zařazovat do tohoto zákona, ale právě do speciální právní úpravy, která aktuálně je ve vnitřním připomínkovém řízení na Ministerstvu zdravotnictví a doufejme, že do konce roku bude připravena. My tento návrh podporujeme s tím, že bych rád vyjádřil podporu i pozměňovacím návrhům, ať již paní poslankyně Pastuchové, který skutečně - myslím - vychází v převážné míře ze zkušeností, z praxe, kdy cílem je zjednodušit a zlepšit aplikovatelnost zákona a upravit podmínky praxe pro kvalifikované zdravotnické pracovníky. Takže tam si myslím, že skutečně ty návrhy jsou velmi dobré.

Stejně tak podporuji i onen pozměňovací návrh týkající se úpravy aprobačních zkoušek. To je věc, která je velmi diskutovaná v odborné veřejnosti, ale samozřejmě i v rámci poskytovatelů zdravotních služeb, v rámci nemocnic, kdy víme, že dnes, tak jak jsou aprobační zkoušky pro lékaře ze třetích zemí nastaveny, tak to není úplně optimální. Je to opakovaně kritizováno. V návrhu se jasně stanoví maximální počet zkoušek nebo pokusů, které může ten lékař ze třetí země vykonat tak, aby tady lékaři nemohli dělat do nekonečna třeba deset pokusů zkoušek, ale je to v zásadě nastaveno tak, že se může lékař přihlásit pouze čtyřikrát s tím, že se vlastně rozděluje aprobační zkouška na dvě části, což si myslíme, že je také velmi potřebné tak, aby ta zkouška nebyla nemístně náročná, tak aby ten lékař ze třetí země nemusel vykonat vlastně čtyři zkoušky v jeden den, ale bylo to rozděleno mezi dva dny. Myslím si, že ten pozměňovací návrh může velmi výrazně přispět k tomu, že ta úspěšnost u aprobačních zkoušek bude lepší. Je to i požadavek z krajů, z nemocnic, kde zkrátka lékaře ze třetích zemí potřebují a myslím si, že to povede ke zkvalitnění procesu aprobačních zkoušek.

Stejně tak Ministerstvo zdravotnictví podporuje onen pozměňovací návrh týkající se záchytných stanic. Tam si myslíme, že z praxe vyplývá a víme to také od krajů, ten problém, že kraje těžko mohou zajistit odpovídající zdravotnické pracovníky, lékaře v současném modelu. To znamená, ta možnost nasmlouvat si odborný dohled jiného poskytovatele zdravotních služeb, se kterým uzavře záchytná stanice písemnou smlouvu s tím, že ten lékař nebude muset být v základním pracovně právním vztahu k poskytovali záchytné služby.

Myslíme si, že je velmi dobrá a sníží zátěž pro zdravotnickou záchrannou službu a přispěje k udržitelnému fungování takzvaných záchytek. Takže to také považujeme za pozitivní. Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.