Ministr Vojtěch: Je důležité, abychom situaci v česko-polském pohraničí vyřešili co nejdříve

16.02.2019 21:57

Ministr zdravotnictví se zúčastnil jednání ministrů zdravotnictví zemí V4+ ve Varšavě

Ministr Vojtěch: Je důležité, abychom situaci v česko-polském pohraničí vyřešili co nejdříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se ve středu 13. února zúčastnil jednání ministrů zdravotnictví zemí V4+ ve Varšavě k spravedlivému oceňování léčiv a jejich cenové dostupnosti. Všechny přítomné státy se shodly na společném postupu při jednání se zástupci farmaceutického průmyslu a sdílení zkušeností v oblasti lékové politiky. V rámci své cesty ministr rovněž jednal se svým polským protějškem Łukaszem Szumowskim o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb.

Ministr Adam Vojtěch ve Varšavě opětovně zdůraznil potřebu uzavření Polskem dlouho odkládané Rámcové smlouvy, která by připravila podmínky pro umožnění zásahů výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby jednoho státu na území státu druhého a vymezila by základní právní rámec pro vzájemnou spolupráci. Ta bohužel stále chybí, ačkoliv se jí česká strana snaží vyjednat již od roku 2012. „Po Rámcové smlouvě dlouho volají s Polskem sousedící české kraje, které by na jejím základě mohly společně s polskými vojvodstvími uzavřít konkrétní ujednání definující způsoby spolupráce. Panu ministrovi Szumowskému jsem řekl, že považuji za nesmírně důležité, abychom situaci v česko-polském pohraničí vyřešili co nejdříve a našim zdravotníkům při záchraně lidských životů umožnili pracovat za jasně daných smluvních podmínek,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

Přestože se vojvodství k uzavření Rámcové smlouvy již dlouhou dobu vyjadřují vstřícně, centrální administrativa, především Ministerstvo zdravotnictví Polska, se k situaci několik let staví spíše zdrženlivě. „Pan ministr Szumowski mi na včerejší schůzce přislíbil, že jednání dovedeme ke zdárnému konci a smlouvu brzy uzavřeme. Nadále budu důrazně apelovat, aby se tak stalo co nejdříve,“ dodal ministr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice