Ministr Zaorálek: ČR stojí pevně po boku Francie

19.07.2016 7:28

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC), které proběhlo 18. července 2016 v Bruselu. Ministři vyjádřili solidaritu Francii zasažené teroristickým útokem v Nice a vyzvali Turecko k dodržování zásad právního státu. Před Radou FAC se uskutečnilo jednání šéfů diplomacií s americkým ministrem zahraničních věcí Johnem Kerrym. Ministr Zaorálek se rovněž setkal s novým šéfem britské diplomacie Borisem Johnsonem.

Ministr Zaorálek: ČR stojí pevně po boku Francie
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Na úvod jednání Rady FAC ministři zahraničních věcí členských zemí EU uctili minutou ticha oběti bezprecedentního útoku, který se odehrál ve francouzském městě Nice v den státního svátku Francouzské republiky 14. července 2016. Francouzská delegace v této souvislosti požádala o zařazení mimořádného bodu na pořad jednání Rady FAC, který byl věnován boji proti terorismu. Ministři vyslovili Francii hlubokou účast a vyjádřili jí solidaritu a jednoznačnou podporu v boji proti extremismu a terorismu. „Ocenil jsem roli Francie v boji proti radikalismu a ujistil jsem francouzské partnery, že ČR stojí pevně po boku Francie. Po událostech v Nice cítíme ještě větší závazek aktivní účasti ve společném boji proti terorismu," zdůraznil ministr Zaorálek. „Sdílení informací a spolupráce v bezpečnostní oblasti je zásadní pro budoucnost boje proti terorismu v Evropě," doplnil šéf české diplomacie.

Každý musí mít právo na spravedlivý soudní proces

Ministři se věnovali také aktuální situaci v Turecku, kde proběhl neúspěšný pokus o vojenský převrat. Evropská osmadvacítka jednoznačně odsoudila pokus o násilné převzetí moci a zároveň vyzvala turecké autority ke zdrženlivosti při zvládání současné situace a zabránění dalšímu násilí. Odsoudili jsme pokus o převrat, ale stejně důležitá je nyní reakce turecké vlády, která musí být postavena na obhajobě demokratických institucí a hodnot, to je v tuto chvíli nesmírně důležité," uvedl ministr Zaorálek. EU zdůraznila v závěrech Rady věnovaných Turecku „potřebu respektování demokracie, lidských práv a základních svobod v souladu Evropskou úmluvou o lidských právech včetně Protokolu 13 o zákazu trestu smrti“ a vyzvala tureckou vládu k dodržování ústavního pořádku a vlády práva. „Kdo chce být součástí Evropy, nemůže uvažovat o trestu smrti ani v reakci na vojenský převrat," zdůraznil ministr Zaorálek. „Každý musí mít právo na spravedlivý soudní proces, není možné, aby se reakce státní moci změnila v účelové pronásledování oponentů současné vlády a pošlapávání práva, dodal v této souvislosti šéf české diplomacie.

Na okraj jednání Rady absolvoval ministr Zaorálek rovněž krátkou schůzku s novým britským protějškem Borisem Johnsonem. Oba ministři ocenili dobrou úroveň česko-britských vztahů. „Ministr Johnson mě ujistil, že má zájem na jejich dalším posílení," přiblížil ministr Zaorálek.

Samotnému jednání Rady FAC předcházela společná snídaně osmadvacítky s ministrem zahraničních věcí USA Johnem Kerrym, která byla věnována dalším krokům při řešení krizových situací v Sýrii, Libyi a v Afghánistánu. Ministři diskutovali rovněž o vztazích s Ukrajinou a Ruskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…