Ministr Zaorálek: Český export rostl rychleji než světový obchod

17.03.2017 19:15

Ministr Zaorálek vystoupil na závěr projektu Krajských exportních konferencí.

Ministr Zaorálek: Český export rostl rychleji než světový obchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vystoupil na Závěrečné konferenci k projektu Krajských exportních konferencí, která se konala dne 15. března 2017 v Černínském paláci. Projekt Krajských exportních konferencí je společným projektem Hospodářské komory ČR a Ministerstva zahraničních věcí ČR a byl realizován v roce 2016 ve spolupráci s dalšími subjekty aktivními při podpoře exportu (ČEB, EGAP, komerční banky).

Cílem projektu bylo zprostředkovat informace a služby ekonomické diplomacie exportérům v regionech. Krajské exportní konference se uskutečnily ve všech krajích České republiky a setkaly se s velmi pozitivním ohlasem místních podnikatelů. Na základě vyhodnocení roku 2016 se obdobný projekt uskuteční rovněž v roce 2017.

Ministr Zaorálek na setkání zdůraznil, že MZV ČR má v rámci podpory exportu co nabídnout a snaží se být fungující servisní organizací pro firmy a instituce. Důkazem toho je zájem českých firem o proexportní služby ministerstva. Ministr připomněl, že český export rostl rychleji než světový obchod a výrazně tak přispěl k růstu české ekonomiky.

Náměstek ministra Martin Tlapa doplnil, že ministerstvo své proexportní aktivity nesoustředí pouze na Prahu, naopak, záměrem ekonomických diplomatů je vycházet co nejvíce vstříc firmám z regionů. Dlouhodobým cílem MZV ČR je regionální rozměr ekonomické diplomacie posílit, a proto ministerstvo do budoucna hodlá s představiteli krajů spolupracovat intenzivněji.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…