Ministr Zaorálek: Chile je přitažlivou zemí pro Českou republiku. O pracovní povolení zde budou moci studenti požádat opakovaně

13.07.2016 11:45

Projev na 48. schůzi sněmovny 13. července 2016 k Vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Chilskou republikou o programu pracovní dovolené.

Ministr Zaorálek: Chile je přitažlivou zemí pro Českou republiku. O pracovní povolení zde budou moci studenti požádat opakovaně
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Předkládám vám dohodu mezi Českou republikou a Chilskou republikou o programu pracovní dovolené, ta byla podepsána loni v říjnu v Praze. A podstata této dohody o pracovní dovolené je, že mladí lidé ve věku od 18 do 30 let by měli možnost díky této dohodě uskutečnit poznávací pobyt na území druhé strany. To znamená Češi v Chile, mladí Chilané v České republice. A na základě této dohody by mohli nejenom pobývat v té zemi, ale mohli by tam i maximálně po dobu jednoho roku pracovat.

Víte, že takovou dohodu máme už dnes s několika zeměmi jako je Nový Zéland, Jižní Korea, Kanada, taky Izrael. Teď je tady předkládána podobná dohoda s Chile. Jenom pro vaši informaci, aby bylo jasné, pokud chcete dnes jet do Chile, tak můžete bez víza jet do tří měsíců na turistický pobyt. A podstata té dohody je, že tady by mohli být ti mladí od 18 do 30 let celý rok a samozřejmě, že by mohli také pracovat. Po uplynutí toho roku se musí vrátit, nicméně v případě této dohody mezi Chile a Českou republikou je ještě jedna věc navíc, že je možné o podobnou pracovní dovolenou žádat ještě znovu. To znamená, on se musí vrátit po tom roce, ale potom se může znovu o ni hlásit a může ji dostat. Takže tady je ještě navíc možnost vydat podobné povolení opakovaně. Nejenom jednou.

Takže si myslím, kdybych to měl shrnout, že Chile je přitažlivou zemí pro Českou republiku a určitě je přitažlivé taky pro české studenty a mládež. A nemám moc pochyby, že bude zájem využívat této pracovní dohody, protože prozatím všude, kde jsme ji sjednali, tak pokud máme už zkušenost, tak se ukazuje, že to je velmi dobře uživatelná nebo úspěšně používaná věc.

Myslím si, že je velká šance, že podobně to bude v této dohodě mezi Chile a Českou republikou. Nenapadá mě ještě, co by bylo zásadní k hlasování, ale myslím si, že to je v kostce podstata toho, co vám předkládám a věřím, že ve Sněmovně na tom najdeme jasnou shodu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…