Ministr Zaorálek: Do Libanonu vyšleme zástupce MZV a policejních složek

05.08.2015 17:43

Ve středu 5. srpna 2015 se konalo další jednání krizového štábu MZV, který se zabýval aktuální situací českých občanů pohřešovaných v Libanonu.

Ministr Zaorálek: Do Libanonu vyšleme zástupce MZV a policejních složek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Libanonský ministr zahraničí požádal ministra Zaorálka o odložení jeho cesty, protože se libanonské straně dosud nepodařilo shromáždit dostatek podkladů a informací, aby to opodstatňovalo jeho cestu.

Ministr Zaorálek je připraven cestu podniknout v momentě, kdy dostane od libanonského protějšku konkrétní termín. Příští týden ale do Libanonu pojede náměstek ministra zahraničních věcí Jakub Kulhánek společně se zástupci Policie ČR. Součástí týmu bude i Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Účelem cesty bude příprava návštěvy ministra zahraničních věcí, výměna informací o tomto případu mezi policejními složkami obou států a posílení jejich vzájemné spolupráce. Na místě i nadále působí zástupci českých zpravodajských služeb, kteří k tomuto případu sbírají a vyhodnocují informace. Na řešení se podílí i zastupitelský úřad ČR.

„V komunikaci o tomto případu budeme s libanonským ministrem zahraničí Gebranem Bassilem i nadále intenzivně pokračovat,“ řekl ministr Zaorálek. „Pracovní skupina k řešení této věci se bude dále scházet. Zprávy v této souvislosti již nebudeme zveřejňovat pravidelně, ale pouze tehdy, pokud se objeví nové a zcela zásadní informace k pohřešovaným nebo se uskuteční cesta na ministerské úrovni do Libanonu,“ dodal ministr Zaorálek.

„Teroristický čin zůstává jednou z možností, kterou dále prověřujeme,“ zakončil šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…