Ministr Zaorálek: Hlavním cílem je nyní pokračovat v pomoci a podpoře zemím Východního partnerství

24.04.2016 16:29

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se ve dnech 21. a 22. dubna 2016 v Lotyšsku v Jurmale zúčastnil zasedání ministrů zahraničních věcí zemí Visegrádské skupiny, severských a baltských zemí, tzv. NB8 zahrnující Dánsko, Finsko, Norsko, Island, Švédsko a Estonsko, Litvu, Lotyšsko. Jednalo se v pořadí o čtvrté každoroční zasedání v tomto formátu, letos organizované českým předsednictvím ve Visegrádské skupině a lotyšským předsednictvím ve skupině NB8.

Ministr Zaorálek: Hlavním cílem je nyní pokračovat v pomoci a podpoře zemím Východního partnerství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Představitelé zemí V4 a NB8 hovořili o otázkách energetické bezpečnosti, současné situaci v Evropské unii a migrační krizi. V této souvislosti šéf české diplomacie znovu zdůraznil, že země V4 odmítají povinný mechanismus kvót na přerozdělování uprchlíků.

Významnou z probíraných oblastí bylo i Východní partnerství, které je společným zájmem obou regionálních uskupení a zároveň představuje jednu z hlavních priorit českého předsednictví ve V4. Ministr Zaorálek uvedl, že hlavním cílem je nyní pokračovat v pomoci a podpoře zemím Východního partnerství - těm, které mají asociační dohody jako Gruzie, Moldávie a Ukrajina, ale i druhé skupině států, které chtějí mít s Evropskou unií diferencovaný vztah jako Arménie, Ázerbájdžán nebo Bělorusko.

Zasedání zemí V4 a NB8 potvrdilo, že před květnovým jednáním ministrů členských států EU s šesti zeměmi Východního partnerství, červnovou Evropskou radou a summitem NATO ve Varšavě, sdílejí podobné názory na řadu z diskutovaných témat.

Ministr Zaorálek na setkání V4 a zemí NB8 v Lotyšsku

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…