Ministr Zaorálek: Na úspěšném boji Iráku proti Islámskému státu závisí i vývoj v České republice

09.02.2017 8:34

Ministr zahraničních Lubomír Zaorálek přijal 8. února 2017 ministra zahraničních věcí Irácké republiky Ibráhíma Džáfarího. Mezi hlavními tématy jednání byl irácký boj proti tzv. Islámskému státu a aktivní spolupráce ČR s mezinárodní koalicí v tomto úsilí. Ministři se také zabývali vzájemnými ekonomickými vztahy, postkonfliktní rekonstrukcí Iráku a vývojem v regionu Blízkého východu.

Ministr Zaorálek: Na úspěšném boji Iráku proti Islámskému státu závisí i vývoj v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Při jednání o boji proti tzv. Islámskému státu vyjádřil ministr Zaorálek jasnou podporu irácké straně, především v jeho současné operaci na znovuzískání třetího největšího města v zemi Mosulu. „Irák je v první linii tohoto boje a proto si zaslouží naši podporu. Na jeho úspěchu závisí nejen budoucnost Iráku samotného, ale i ČR a celé Evropy,“ upozornil šéf české diplomacie.

Ministři také probrali, jakou formu pomoci může ČR nabídnout Iráčanům pro stabilizaci země a zmírňování dopadů války na civilní obyvatelstvo. Patří mezi ni dodávky zbrojního materiálu, lékařská pomoc, výcvik obsluhy letadel či příprava policistů. „V Iráku bude po porážce tzv. Islámského státu muset proběhnout komplexní rekonstrukce země. ČR má v tomto směru dost co nabídnout zejména v civilním i vojenském sektoru. Můžeme pomoci v celé řadě věcí k zabezpečení obranného systému Iráku a chceme také podporovat projekty pomáhající vnitřně vysídlenému obyvatelstvu tak, aby se mohli vrátit zpátky do svých domovů,“ přiblížil možnosti české asistence Iráku ministr Zaorálek.

Ministři při této příležitosti také podepsali Memorandum o porozumění a Memorandum o spolupráci mezi diplomatickými akademiemi českého a iráckého MZV.

Ministr Džáfarí přijel do Prahy na reciproční návštěvu a navázal na cestu Lubomíra Zaorálka v Iráku a iráckém Kurdistánu na podzim 2014.

Ministr Lubomír Zaorálek a ministr zahraničí Irácké republiky Ibráhím Džáfarí

Ministr Lubomír Zaorálek a ministr zahraničí Irácké republiky Ibráhím Džáfarí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi