Ministr Zaorálek: Naší ambicí by měl být aktivní přístup vůči nové americké administrativě

20.11.2016 9:17

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval ČR na zasedání Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC), které proběhlo 14. listopadu 2016 v Bruselu. Ministři jednali o aktuální situaci v Turecku, hodnotili stav Východního partnerství a přijali prováděcí plán v oblasti společné bezpečnosti a obrany. Před jednáním Rady FAC proběhla neformální schůzka šéfů diplomacií EU věnovaná americkým volbám.

Ministr Zaorálek: Naší ambicí by měl být aktivní přístup vůči nové americké administrativě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministři zahraničních věcí členských zemí EU se na svém pravidelném zasedání v Bruselu věnovali poslednímu vývoji v Turecku včetně represí vůči parlamentní opozici. Evropská osmadvacítka vyjádřila své znepokojení z nedodržování lidských práv, politických svobod včetně svobody slova i ze zásahů proti opozičním médiím. Mezi ministry panovala shoda na nutnosti udržení strategického dialogu s Tureckem, které má zásadní význam pro řešení konfliktů v Iráku a Sýrii nebo v otázce migrace. „Potřebujeme dialog s Tureckem, přístupové rozhovory nám dávají možnost ovlivňovat dění, o tuto možnost bychom se neměli připravit,“ přiblížil ministr Zaorálek. „Samozřejmě Evropa má své limity a červené linie například znovuzavedení trestu smrti by bylo takovou červenou linií,“ doplnil šéf české diplomacie. Ministři také hodnotili migrační dohodu uzavřenou s Tureckem, kde EU plní své závazky. „Případná vízová liberalizace je závislá na splnění všech podmínek ze strany Turecka,“ připomněl ministr Zaorálek.

V rozšířeném formátu společně s ministry obrany Rada FAC diskutovala otázku bezpečnosti a obrany. Ministři přivítali formou závěrů Rady definování nové úrovně ambicí a konkrétní návrhy v oblasti společné bezpečnosti a obrany. EU by měla pokrývat celé spektrum angažmá v krizových regionech od prevence konfliktu přes stabilizaci krizí zasaženého regionu až po jeho případnou rekonstrukci. Dále by měla být schopná pomoci partnerům při budování jejich bezpečnostních kapacit. Nově by se Unie měla více zaměřit na ochranu Evropy a jejich občanů větším propojením vnitřní a vnější bezpečnosti. „Evropa by měla mít schopnost reagovat na vývoj ve svém bezprostředním okolí,“ uvedl ministr Zaorálek. „Máme přeci odpovědnost za vlastní obranu,“ doplnil ministr.

Ministři jednali také o programu Východního partnerství, které je jednou z priorit české zahraniční politiky. ČR v této souvislosti zdůraznila potřebu dalšího rozvoje Východního partnerství včetně rozvoje ekonomické spolupráce s partnerskými zeměmi EU s cílem posílení jejich stability.

V předvečer jednání Rady FAC proběhla neformální večeře šéfů diplomacií členských zemí EU, která byla věnována výsledku amerických voleb. „Debatu o amerických volbách považuji za naprosto přirozenou s ohledem na význam vztahů mezi Evropou a Amerikou,“ uvedl ministr Zaorálek. „Naší ambicí by měl být aktivní přístup vůči nové americké administrativě také s ohledem na zásadní společnou agendu jakou je například boj proti terorismu, otázka Sýrie nebo budoucnost Klimatické dohody. Je zde celá řada témat, o kterých je třeba bezodkladně jednat,“doplnil šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…