Ministr Zaorálek: Posílení důvěry mezi Íránem a mezinárodním společenstvím má velký význam

13.11.2016 12:15

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se 11. listopadu 2016 v Černínském paláci setkal se svým protějškem z Íránské islámské republiky Mohammadem Džavádem Zarífem.

Ministr Zaorálek: Posílení důvěry mezi Íránem a mezinárodním společenstvím má velký význam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Jedná se o první návštěvu ministra zahraničí od roku 2004 a jejími hlavními tématy byl rozvoj bilaterálních vztahů v politické a ekonomické oblasti, situace v regionu a boj proti terorismu.

Na úvod ministr Zaorálek vyzdvihl výrazný pokrok v bilaterální relaci a z něho vyplývající iniciativy na další spolupráci v mnoha oblastech včetně politické, ekonomické, školské a kulturní. „Proto jsme se dnes s ministrem Zarífem dohodli, že budeme usilovat o povýšení diplomatických vztahů,“ ohlásil v této souvislosti šéf české diplomacie.

Ministři hovořili o velkém potenciálu v ekonomické spolupráci, protože Írán pro ČR představuje důležitý trh nabízející mnoho zajímavých příležitostí, zejména v oblasti energetiky. „Svého partnera jsem ujistil o naší podpoře vstupu Íránu do WTO,“ potvrdil ministr Zaorálek. Věnovali se i konkrétním dohodám, které byly v poslední době podepsány, a zároveň oznámili, že v nejbližší době by měla být ukončena jednání k Dohodě o podpoře a ochraně investic, která bude mít zásadní význam pro realizaci nových investic.

Šéfové diplomacií jednali také o celé řadě mezinárodních a regionálních témat, zejména o boji proti terorismu, situaci v Sýrii či migrační krizi. Ministr Zaorálek také zdůraznil nutnost normalizace vztahů mezi Íránem a mezinárodním společenstvím. „Jsem přesvědčen, že posilování vzájemné důvěry mezi Iránem a mezinárodním společenstvím, včetně států v regionu Blízkého východu, bude přínosné pro všechny zúčastněné strany. Vyzval jsem íránskou stranu k hledání všech možností k posílení dialogu a konstruktivnímu přístupu při řešení regionálních problémů,“ uvedl český ministr.

Ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf přijel do Prahy v doprovodu podnikatelské delegace a byl také přijat předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Janem Hamáčkem.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.