Ministr Zaorálek: Poskytneme Turecku 10 milionů korun pro pobřežní stráž na boj proti pašování lidí

14.02.2016 9:17

Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek uskutečnil ve dnech 8. -11. února 2016 pracovní návštěvu v Turecku, Makedonii a Řecku. Cílem cesty bylo posílit dvoustranné vztahy na úrovni ministrů zahraničí a osobně se seznámit se situací na místech postižených migrační krizí.

Ministr Zaorálek: Poskytneme Turecku 10 milionů korun pro pobřežní stráž na boj proti pašování lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Kromě hlavních měst navštívil ministr Zaorálek řecký ostrov Lesbos a hotspot Moria a turecké město Izmir, kde se setkal s místními ústavními činiteli a jednal o faktických problémech s uprchlíky v tranzitních a cílových destinacích. Zároveň vyjádřil zájem České republiky na jejich řešení a informoval Turecko a Řecko o poskytnutí finanční podpory. „Jsem rád, že můžeme Turecku poskytnout dar ve výši 10 milionů korun pro tureckou pobřežní stráž na boj proti pašování lidí“. Stejný obnos nabídnul šéf české diplomacie i Řecku na pořízení přístrojů k ověřování otisku prstů. V této souvislosti uvedl, že Česko tak chce přispět k důsledné kontrole migrantů.

V rámci návštěvy Makedonie ministr Zaorálek hovořil s ministrem zahraničních věcí Makedonské republiky Nikolou Popoským, s dalšími ústavními činiteli a také s představiteli nejvýznamnější opoziční strany a Delegace EU ve Skopji. Ve funkci předsedajícího V4 vystoupil ministr Zaorálek při příležitosti 25. výročí vzniku Visegrádské skupiny před členy diplomatického sboru ve Skopji.

Předmětem setkání bylo nejen posílení vzájemných vztahů a diskuse o bilaterálních otázkách, ale také výměna názorů na evropské i mezinárodní otázky a vyjádření podpory snahám Makedonie o evropskou a transatlantickou integraci v návaznosti na uklidnění vleklé vnitropolitické krize. Šéf české diplomacie mimo jiné deklaroval, že Česká republika je připravena svým partnerům nabídnout zkušenosti z vlastního přístupového procesu. Zároveň zdůraznil, že pro stabilitu země je klíčové zajistit demokratické volby letos v dubnu.

Jednání se věnovala také problematice migrační krize, regionálním otázkám a vztahu zemí V4 k západnímu Balkánu.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.