Ministr Zaorálek: Přerozdělování uprchlíků vadí celé řadě zemí

20.05.2015 8:21

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro obecné záležitosti, které se uskutečnilo 19. května 2015 v Bruselu.

Ministr Zaorálek: Přerozdělování uprchlíků vadí celé řadě zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministři se věnovali agendě migrace a diskutovali o prohlubování Hospodářské a měnové unie. Na pořadu jednání byla rovněž příprava červnové Evropské rady.

Ministři zahraničních věcí a evropských záležitostí členských zemí EU na svém pravidelném zasedání v Bruselu měli první příležitost k diskusi o sdělení k migraci, které Evropská komise zveřejnila minulý týden. Sdělení Komise obsahuje sadu krátkodobých a dlouhodobých opatření, jak čelit současné migrační vlně ve Středomoří. Některé z představených návrhů však vyvolávají negativní reakce členských států.

V centru pozornosti diskuse ministrů byl především povinný přerozdělovací mechanismus uprchlíků do jednotlivých členských států, který je v rozporu se závěry mimořádné dubnové Evropské rady věnované migrační krizi. „Řada míst v návrhu je vnímána členskými státy jako sporná. Vystoupil jsem proti automatickému systému přerozdělování uprchlíků, kterých se nikdo neptá, kam vlastně chtějí směřovat,“ uvedl ministr Zaorálek.

K tématu migrační politiky český ministr řekl: „ČR se snaží prosazovat vlastní programy pro uprchlíky, pro rodiny s nemocnými dětmi, studenty a nyní bychom měli vše nahradit přídělovým systémem bez možnosti jej ovlivnit. Ukázalo se, že tento přerozdělovací systém vadí celé řadě zemí,“ konstatoval ministr Zaorálek.

Ministři rovněž diskutovali o dalším prohlubování Hospodářské a měnové unie, která je předmětem tzv. Zprávy čtyř předsedů tedy předsedy Evropské komise, Eurosummitu, Euroskupiny a prezidenta Evropské centrální banky.

Rada EU pro obecné záležitosti se také zabývala návrhem agendy nadcházející řádné Evropské rady, která je plánována na červen 2015. Mezi témata, o kterých budou diskutovat premiéři a prezidenti členských států, by měly patřit Evropská bezpečnostní strategie, vztahy s Ruskem, migrace, boj proti terorismu, digitální agenda nebo Dohoda o volném obchodu se Spojenými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.