Ministr Zaorálek: Role Evropy je vrátit strany konfliktu k jednacímu stolu

31.01.2015 20:51

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na mimořádném zasedání Rady Evropské unie pro zahraniční věci, které se uskutečnilo 29. ledna 2015 v Bruselu. Důvodem pro svolání mimořádné schůzky šéfů diplomacií EU bylo výrazné zhoršení bezpečnostní a humanitární situace na východě Ukrajiny.

Ministr Zaorálek: Role Evropy je vrátit strany konfliktu k jednacímu stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Vysoká představitelka EU pro zahraniční věci Federica Mogherini svolala na čtvrtek 29. ledna 2015 mimořádné jednání ministrů zahraničí členských zemí EU. Hlavním tématem schůzky byla situace na východní Ukrajině, zejména po útoku na ukrajinský přístav Mariupol mířený do rezidenční čtvrti, který si vyžádal desítky obětí z řad civilního obyvatelstva. Ministři důrazně odsoudili další eskalaci konfliktu, velké počty civilních obětí a prudké zhoršení bezpečnostní a humanitární situace na území Donbasu a v oblastech bojů. „Rada je šokována vysokým počtem obětí. Zaznamenává trvalou a rostoucí ruskou podporu separatistům, která podtrhuje zodpovědnost Ruska. Rada očekává, že Rusko uplatní svůj vliv a vyzve separatisty k neprodlenému zastavení nepřátelských akcí a naplnění závazků Dohod z Minsku.“ stojí v závěrečném dokumentu jednání šéfů evropských diplomacií. Na jednání panovala shoda na tom, že dohody z Minsku jsou nadále základem politického řešení konfliktu, které respektuje nezávislost, suverenitu a územní celistvost Ukrajiny.

„Stoupající počet civilních obětí na východě Ukrajiny považujeme za nesmírně nebezpečný. Zdůraznili jsme jednoznačnou odpovědnost Ruska, kterou nese i za události posledních dní," uvedl k debatě v Bruselu ministr Zaorálek.

V reakci na poslední události a zejména výrazné zhoršení situace na východě Ukrajiny se ministři jednomyslně shodli na dalším společném postupu EU. Rada rozhodla o prodloužení platnosti sankčních seznamů do září 2015, tedy sankcí, které se týkají zákazu vstupu do EU a zmrazení majetku osob a společností. Sankce v této oblasti, které se nyní týkají 132 osob a 28 společností, měly vypršet 15. března 2015.

Ministři dále požádali Vysokou představitelku EU a Komisi o vypracování návrhu rozšíření sankčního seznamu osob a společností. Návrh bude předložen do jednoho týdne, aby o něm mohli rozhodnout opět šéfové diplomacií na svém pravidelném zasedání v Bruselu 9. února.

Třetím závěrem bruselského jednání je pak zadání pro Evropskou komisi a Evropskou službu vnější akce připravit další opatření s cílem naplnění dohod z Minsku. „To považuji za nejdůležitější věc. Role Evropy je přece učinit vše, aby se podařilo zastavit násilí, vrátit strany konfliktu k jednacímu stolu, vrátit je k Minským dohodám včetně jejich dodržování,“ uvedl k výsledkům zasedání ministrů zahraničí český šéf diplomacie. V závislosti na vývoji situace by tato opatření mohli potvrdit šéfové států a vlád EU, kteří budou jednat v Bruselu již 12. února 2015.

Ministři se rovněž věnovali aktuální situaci na Krymu, odsoudili razii v televizní stanici ART, která představuje nejnovější příklad persekuce a zastrašování komunity krymských Tatarů a je dalším pokusem omezení svobody vyjadřování a médií na okupovaném poloostrově.

EU si je vědoma zhoršujícící se humanitární situace v regionu Donbasu zejména na okupovaných územích a požádala strany konfliktu o respektování mezinárodního humanitárního práva s cílem umožnění neomezeného přístupu humanitárním organizacím. 900 000 obyvatel Ukrajiny bylo nuceno následkem konfliktu opustit své domovy a 600 000 obyvatel muselo uprchnout přímo z míst bojů. Česká republika v této souvislosti připravuje vyslání dalšího humanitárního konvoje na východ Ukrajiny.

Mimořádné jednání ministrů zahraničních věcí potvrdilo jednotu EU, její připravenost nadále prosazovat řešení krize diplomatickou cestou a reagovat dalšími opatřeními v závislosti na vývoji situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.