Ministr Zaorálek: Rusko se musí přihlásit k roli, jakou chce v dnešním světě sehrávat

23.10.2016 21:11

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro obecné záležitosti (GAC), která se konala 18. října 2016 v Lucemburku. Hlavním tématem Rady GAC byla příprava říjnové Evropské rady. Ministři rovněž jednali o revizi Víceletého finančního rámce EU.

Ministr Zaorálek: Rusko se musí přihlásit k roli, jakou chce v dnešním světě sehrávat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přijel podpořit kandidáty ČSSD do Přerova

Ministři zahraničních věcí a evropských záležitostí členských zemí EU se na svém pravidelném zasedání v Lucemburku věnovali především přípravě říjnové Evropské rady. Agenda summitu šéfů států a vlád členských zemí EU, kteří budou jednat v Bruselu 20. a 21. října 2016, bude zahrnovat témata migrace, vnější vztahy EU, obchodní politiku a další hospodářské otázky.

Otázce vnějších vztahů EU dominovala debata o roli Ruské federace v Evropě a zejména v krizových regionech, kde se vojensky angažuje. „Rusko se musí přihlásit k roli, jakou chce v dnešním světě sehrávat. Zdali pro nás bude strategickým partnerem nebo se stane strategickým problémem,“ připomněl ministr Zaorálek. Právě v Sýrii by se Rusko mělo přihlásit ke své odpovědnosti a mělo by pomoci zabránit dalšímu krveprolití,“ zdůraznil Lubomír Zaorálek.

Ministři diskutovali o pokroku v migrační politice, kterého se za uplynulý rok podařilo dosáhnout ať už v případě lepší ochrany vnějších hranic EU nebo zastavení nelegální migrace přes tzv. západobalkánskou cestu. „Z českého pohledu je pozitivní, že se Unie nyní věnuje oblastem, které pro nás v oblasti migrace byly a jsou prioritní. Rychlé zřízení Evropské pohraniční a pobřežní stráže na podporu ochrany vnějších hranic je dobrým příkladem,“ připomněl ministr Zaorálek. „Správným směrem se ubírají také vyjednávání o tzv. kompaktech či dohodách se zdrojovými a transitními zeměmi migrace, které vede Evropská komise. Uvítali bychom zde ještě intenzivnější angažmá, abychom postupovali rychlejším tempem,“ dodal šéf české diplomacie.

Rada GAC se zabývala také revizí Víceletého finančního rámce EU. Shoda mezi ministry panovala na prioritních oblastech, kde bude nutné docílit větší flexibility evropského rozpočtu. Jedná se o prostředky určené na podporu růstu a zaměstnanosti, migrace a bezpečnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…