Ministr Zaorálek: Setkání se zástupci nevládních organizací k situaci v Gaze

10.08.2014 20:50

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek se dne 8. srpna 2014 v Černínském paláci setkal se zástupci nevládních organizací k aktuálnímu vývoji v pásmu Gazy.

Ministr Zaorálek: Setkání se zástupci nevládních organizací k situaci v Gaze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí

Ministr Zaorálek informoval zástupce nevládních organizací o dopise, který včera zaslal izraelskému ministrovi zahraničí Avigdoru Liebermanovi. Lubomír Zaorálek v něm mimo jiné vyjádřil své hluboké znepokojení nad utrpením civilního obyvatelstva a ztrátami na životech nevinných obětí včetně dětí v důsledku postupu izraelských ozbrojených sil v pásmu Gazy.

Ministr Zaorálek dodal, že informace o vysokém počtu civilních obětí v Gaze ho osobně velmi zasáhly a toto své znepokojení včera tlumočil i předsedovi izraelské opoziční Strany práce Jicchaku Herzogovi.

Informoval, že už 17. července 2014 schválil humanitární pomoc pro obyvatele Palestinských autonomních území. Česká republika z rozpočtu MZV poskytla 3 miliony korun na potřeby lidí, kteří museli v důsledku posledního konfliktu v pásmu Gazy opustit své domovy.

Šéf české diplomacie připomněl prohlášení ministerstva zahraničí, která podobně jako stanoviska Evropské unie opakovaně vyzývala všechny zúčastněné aktéry konfliktu, aby bezodkladně přistoupili k jednání o příměří. Ministr Zaorálek zdůraznil, že apeloval na hnutí Hamás a další ozbrojené skupiny v Gaze, aby ukončily s okamžitou platností útoky vůči Izraeli a izraelským občanům a zneužívání civilistů jako lidských cílů. Současně český ministr zahraničí opakovaně apeloval na Izrael, aby jeho reakce byla přiměřená a brala ohled na civilní obyvatelstvo v pásmu Gazy. "Udržení humanitárního příměří je nejdůležitější úkol, aby dále nedocházelo k navyšování počtu obětí," řekl ministr Zaorálek.

„S předákem izraelské parlamentní opozice jsem mluvil i o tom, že umírněné palestinské vedení by se mělo aktivně podílet na řešení situace v Gaze. Jakkoli je to složitý úkol, v současnosti tento postup považujeme za jedinou realistickou možnost," zopakoval svoji pozici český ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice