Ministr Zaorálek: Střední Evropa musí být politickým prostorem otevřenosti a tolerance

27.11.2016 12:17

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek 24. listopadu 2016 uskutečnil pracovní návštěvu Rakouska.

Ministr Zaorálek: Střední Evropa musí být politickým prostorem otevřenosti a tolerance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Setkal se zde k bilaterálnímu jednání se svým protějškem Sebastianem Kurzem, s nímž poté společně zahájil činnost nového Česko-rakouského diskusního fóra. Ve Vídni ministr Zaorálek také vystoupil s projevem na Politickém salonu k tématu radikalismu.

Šéf české diplomacie se spolkovým ministrem pro Evropu, integraci a zahraniční věci Rakouska Sebastianem Kurzem jednal o aktuálních bilaterálních, regionálních, unijních a dalších zahraničněpolitických tématech. Na úvod ministr Zaorálek vyzdvihl rostoucí frekvenci a dynamiku vzájemných vztahů: „Díky tomu jsou dnes česko-rakouské vztahy jedním z opravdových pilířů pro rozvoj střední Evropy,“ prohlásil Lubomír Zaorálek.

Ministři také hovořili o spolupráci během nadcházejícího souběžného českého předsednictví v Radě Evropy a rakouského v OBSE, které se má zaměřit na téma radikalismu. Věnovali se i spolupráci s Visegrádskou čtyřkou i evropským výzvám v souvislosti s brexitem a aktuálním vývojem v Turecku.

Politický radikalismus byl tématem i prvního Česko-rakouského diskusního fóra, jehož činnost ministři společně zahájili v Institutu humanitních studií ve Vídni (IWM – Institut für die Wissenschaften vom Menschen). „Fórum jsme zřídili z přesvědčení, že česko-rakouské vztahy nejsou záležitostí pouze vlád, parlamentů, krajů, měst a obcí. Tímto fórem se snažíme do naší práce zapojit i experty, akademiky, publicisty a veřejnost,“ přiblížil fungování tohoto projektu český ministr zahraničí.

Ministr Zaorálek byl v IWM také hostem Politického salonu na téma „Jak se vyhnout pasti radikalismu. Úvahy o střední Evropě“, organizovaného tímto institutem ve spolupráci s deníkem Die Presse.

Během návštěvy se ministr Zaorálek také setkal s hejtmanem spolkové země Vídeň a starostou města Vídeň Michaelem Häuplem a rektorkou IWM Shalini Randeriou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…