Ministr Zaorálek: Teroristický útok v Berlíně si vyžádal oběť z ČR

23.12.2016 9:19

Ministerstvo zahraničních věcí ČR oznamuje smutnou zprávu, že včera ve večerních hodinách obdrželo prostřednictvím své ambasády v Berlíně informaci od operačního centra Ministerstva zahraničních věcí SRN o úmrtí české občanky Nadi Čižmár v důsledku pondělního teroristického útoku na vánočním trhu v Berlíně. Zprávu o úmrtí ženy předal osobně její rodině ještě večer velvyslanec ČR Tomáš Podivínský.

Ministr Zaorálek: Teroristický útok v Berlíně si vyžádal oběť z ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Konzulární službu české ambasády v Berlíně kontaktoval manžel zesnulé Petr Čižmár s informací, že pátrá po své manželce, která se mohla v době útoku vyskytovat na vánočním trhu v Berlíně nebo v jeho okolí. Zastupitelský úřad ČR v Berlíně ihned kontaktoval Ministerstvo zahraničních věcí SRN a policii, zda se jeho manželka nenachází mezi oběťmi nebo zraněnými. Toto ale nebylo v tu chvíli z německé strany potvrzeno. Manžel zesnulé ženy poskytl německé policii identifikační údaje, fotografie a vzorky pro analýzu DNA. Německá police sdělila, že výsledky identifikační expertízy budou k dispozici za několik dní. Zástupci ambasády byli po celou dobu v opakovaném kontaktu jak s manželem dotyčné ženy, tak s MZV SRN a s policejním prezídiem Berlín.

Podle informací od manžela zesnulé ženy žili oba v Německu. Češka byla dlouhodobě zaměstnána u německého zaměstnavatele přímo v Berlíně. Jak Zastupitelský úřad ČR v Berlíně, tak i jeho ústředí v Praze poskytne rodině maximální pomoc a konzulární asistenci při řešení této těžké životní situace. Bližší informace k okolnostem úmrtí ženy nejsou v tuto chvíli k dispozici. Další osobní údaje k oběti nebo k její rodině nelze v tuto chvíli s ohledem na ochranu osobních údajů poskytovat.

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek vyjadřuje rodině zemřelé ženy upřímnou soustrast a udělá maximum pro zajištění podpory rodině zesnulé při jednání s německými úřady tak, aby tato tragická událost byla vyřešena co nejdříve.

"Doufal jsem, že se český občan v Evropě nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé," řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.