Ministr Zaorálek: V Maďarsku existuje mnoho příležitostí pro české firmy

06.05.2015 9:52

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek 5. května 2015 přivítal v Černínském paláci ministra zahraničního obchodu a zahraničních věcí Maďarska. Šéf české diplomacie a ministr Péter Szijjártó jednali o rozvoji bilaterálních vztahů a programu českého předsednictví ve Visegrádské skupině.

Ministr Zaorálek: V Maďarsku existuje mnoho příležitostí pro české firmy
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Ministři ocenili výborné bilaterální vztahy a pozornost věnovali především možnostem posílení spolupráce v politické a ekonomické oblasti. Vyzdvihli zejména pozitivní vývoj česko-maďarské obchodní bilance, která vykazuje v posledním období stálý nárůst. „Máme mimořádný a rekordní objem vzájemného obchodu,“ konstatoval v této souvislosti ministr Zaorálek. „V Maďarsku existuje mnoho příležitostí pro zakázky českých firem, vnímáme zde velký potenciál do budoucna,“ dodal šéf české diplomacie.

Mezi priority českého předsednictví náleží energetická unie

Dalším tématem jednání byly cíle a program českého předsednictví ve Visegrádské skupině. ČR bude během něj navazovat na řadu iniciativ, s nimiž přišlo maďarské předsednictví před dvěma lety. „Mezi priority českého předsednictví náleží energetická unie. Jsem rád, že Maďarsko české priority sdílí,“ uvedl na toto téma ministr Zaorálek.

Ministři diskutovali také o aktuálních otázkách mezinárodní politiky, prioritách summitu Východního partnerství v Rize, posilování energetické bezpečnosti EU a problematice připravované dohody o volném obchodu mezi EU a USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…