Ministr Zaorálek: Vztahy mezi ČR a Německem jsou lepší než kdy dřív

03.07.2015 18:27

Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek navštívil 3. července 2015 Berlín, kde se spolkovým ministrem zahraničních věcí Frankem-Walterem Steinmeierem podepsal Společné prohlášení k česko-německému strategickému dialogu včetně tzv. Pracovního programu meziresortní spolupráce.

Ministr Zaorálek: Vztahy mezi ČR a Německem jsou lepší než kdy dřív
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podpis společného prohlášení představuje završení ročního úsilí české a německé diplomacie, iniciované předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou, o kvalitativní posun v již tak velmi dobrých a přátelských vztazích s nejvýznamnějším sousedem České republiky. „Vztahy mezi Českou republikou a Německem jsou lepší, než kdy dříve,“ shodli se ministři Zaorálek a Steinmeier. „V rámci strategického dialogu máme za cíl například i zapojení Německa do aktivit zemí V4 – a to už během českého předsednictví,“ dodal šéf české diplomacie.

Společné prohlášení k česko-německému strategickému dialogu navazuje na Smlouvu mezi Československou federativní republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci z roku 1992 a Česko-německou deklaraci o vzájemných vztazích a jejich rozvoji z roku 1997. Kromě konkrétní dvoustranné spolupráce je rozšiřuje o společnou odpovědnost za budoucnost Evropské unie. „Strategickým dialogem vytváříme model, který je důležitý v celé Evropě. Dnes čelíme krizím na východě, na jihu, v Řecku, migraci – nestačí se stýkat jen v Bruselu, ale je důležité setkávat se i zvlášť, jako dnes v Berlíně, a čelit těm krizím společně,“ uvedl ministr Zaorálek.

Šéf české diplomacie jednal  také o zahraničně-politických a unijních tématech

Spolupráce bude probíhat v celkem 9 oblastech – „Zahraniční a evropská politika“, „Kultura, jazyk a mládež“, „Trh práce a duální vzdělávání“, „Věda a výzkum“, „Energetika, ochrana klimatu a životního prostředí“, „Přeprava a doprava“, „Bezpečnost a zdraví“, „Bezpečnostní a obranná politika“ a „Zemědělství“.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek jednal s ministrem Steinmeierem také o zahraničně-politických a unijních tématech, včetně situace v Řecku, na Ukrajině a také o problematice migrace. Ministr Zaorálek se rovněž setkal se zahraničně-politickým poradcem spolkové kancléřky Christophem Heusgenem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích