Ministr Zaorálek: Západní Balkán si zasluhuje větší evropské angažmá

07.03.2017 10:56

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vedl českou delegaci na zasedání Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC), které se uskutečnilo 6. března 2017 v Bruselu. Evropská obrana a bezpečnost patřily mezi hlavní témata Rady FAC. Ministři rovněž jednali o aktuální situaci na Západním Balkánu a o vztazích EU s Egyptem.

Ministr Zaorálek: Západní Balkán si zasluhuje větší evropské angažmá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Úvodní část jednání březnové Rady FAC se odehrála v rozšířeném formátu společného zasedání ministrů zahraničních věcí a obrany členských států EU, kde ČR vedle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka zastupoval také ministr obrany Martin Stropnický. Ministři diskutovali o naplňování Evropské globální strategie, konkrétně o plánech v oblasti evropské bezpečnosti a obrany. ČR dlouhodobě podporuje posilování obranné a bezpečnostní spolupráce v rámci EU. Jejím cílem má být schopnost EU vést efektivněji civilní a vojenské mise a operace za účelem řešení krizí ve svém bezprostředním i širším sousedství. Unie by také měla více přispívat k budování bezpečnostních a obranných kapacit partnerských zemí ve svém sousedství. „Evropa potřebuje zlepšit vlastní akceschopnost a kapacity při řešení krizí,“ přiblížil ministr Zaorálek. „Týká se to také možnosti nasazení bojových uskupení zemí, které se budou chtít angažovat a pomáhat v krizových regionech,“ doplnil ministr Zaorálek.

Šéfové diplomacií evropské osmadvacítky se věnovali také situaci Západního Balkánu, který má relevanci pro bezpečnost a stabilitu celé EU. Poslední vývoj regionu je poznamenán negativními jevy jako nárůst nacionalismu, zhoršování vztahů mezi zeměmi regionu, problémy spojené s migrací nebo terorismus. Situaci zhoršuje také nejasná perspektiva členství zemí západního Balkánu v EU a nejistota ohledně budoucnosti. „Je třeba zvýšit evropské angažmá na Západním Balkánu, potvrdit proces rozšíření EU a nabízet konkrétní pomoc a asistenci zemím, jak ostatně činí ČR,“ připomněl ministr Zaorálek. „EU se navzdory vlastním problémům musí nadále angažovat v této části Evropy, kde se spolurozhoduje také o naší bezpečnosti a stabilitě,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Důraz na efektivní návratovou politiku

Ministři v rámci pracovního oběda diskutovali se svým egyptským protějškem Sámehem Šukrím o celé šíři vztahů mezi EU a Egyptem, který je klíčovým partnerem Unie pro regionální stabilitu a řešení krizí. Debata otevřela možnost prohloubení spolupráce mezi EU a Egyptem, který vyjádřil připravenost jednat o všech otázkách včetně boje proti terorismu nebo spolupráce v oblasti migrace. „Na obou stranách byl dnes vidět zájem na zlepšení vztahů a spolupráce mezi EU a Egyptem, je to dobrý signál a příslib do budoucna,“ uvedl ministr Zaorálek. Výsledkem neformálního jednání s egyptským ministrem zahraničních věcí je svolání Asociační rady, která vytýčí konkrétní priority spolupráce a pomoci EU.

Ministři také zhodnotili pokrok při naplňování rámce migračních partnerství s pěti africkými zeměmi. Z českého pohledu je spolupráce s transitními a zdrojovými zeměmi migrace zásadní. Krátkodobou prioritou by měl být důraz na efektivní návratovou politiku. Z dlouhodobé perspektivy je třeba se zaměřit na řešení příčin nelegální migrace, ať už v podobě zlepšení ekonomické perspektivy zemí nebo důrazem na hodnoty, jako jsou dobré vládnutí, právní stát, lidská práva nebo boj proti korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…