Ministr Zaorálek jednal se svým lotyšským protějškem

10.10.2015 20:08

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přijal 9. října 2015 v Černínském paláci ministra zahraničních věcí Lotyšska Edgarse Rinkevičse, s nímž jednal o stavu současných bilaterálních vztahů, aktuálních výzvách pro EU a dalších zahraničně-politických tématech, včetně role NATO.

Ministr Zaorálek jednal se svým lotyšským protějškem
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Během debaty o bilaterálních otázkách ministři potvrdili velmi dobré vzájemné vztahy a blízké postoje, které česká a lotyšská zahraniční politika sdílí. Ocenili úzkou spolupráci mezi oběma zeměmi a zároveň nastínili možnost dalšího rozvoje. „Naše země jsou si kulturně i ekonomicky velice blízké. Vidím zde prostor pro rozsáhlejší investiční projekty v celé řadě oblastí,“ zhodnotil bilaterální vztahy ministr Zaorálek.

Ministři Zaorálek a Rinkevičs dále hovořili o aktuálních mezinárodních výzvách. Pozornost věnovali tématu migrace a společně posoudili výsledky Konference k migrační trase přes východní Středomoří a západní Balkán, která se konala 8. října 2015 v Lucemburku. Intenzivně také diskutovali o aktuálním vývoji situace na Ukrajině a Rusku a otevřeli i téma Íránu a Číny.

Schůzka šéfů diplomacií se věnovala i roli Severoatlantické Aliance. Ministři se zabývali přípravou Varšavského summitu a zhodnotili spolupráci zemí NATO a budoucnost aliance. „S ministrem Rinkevičsem jsme se shodli na podpoře vstupu Černé hory do NATO,“ uvedl v této souvislosti ministr Zaorálek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…