Ministr Zaorálek se setkal se svým chorvatským protějškem

07.05.2016 7:33

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přijal 6. května 2016 v Černínském paláci ministra zahraničí Chorvatské republiky Mira Kovače, s nímž jednal o bilaterálních záležitostech a aktuálních regionálních tématech.

Ministr Zaorálek se setkal se svým chorvatským protějškem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministři nejprve hovořili o dobrých vzájemných vztazích, jejichž důkazem je četnost vzájemných návštěv a fungující spolupráce zejména v oblasti obchodu a kultury. Ministr Zaorálek poděkoval chorvatské straně také za podporu českým krajanům v Chorvatsku a stejně tak za pomoc českým turistům, kteří ve velkém počtu zemi navštěvují.

Šéfové diplomacií se věnovali i aktuálním mezinárodním a evropským otázkám, mimo jiné politice rozšíření EU. „Hovořili jsme o regionu západního Balkánu i v kontextu evropské integrace. S panem ministrem se shodneme, že je třeba podporovat politiku rozšíření EU o země západního Balkánu,“ řekl ministr Zaorálek.

Migrační krizi bude možné zvládnout jen spoluprací

Jednání se věnovalo také roli a spolupráci skupiny V4 s regionem západního Balkánu především v souvislosti s dopady současné migrační vlny a s tím spojenými bezpečnostními otázkami. Ministr Zaorálek uvedl, že migrační krizi bude možné zvládnout jen tehdy, pokud budou oba regiony úzce spolupracovat.

Ministr Kovač přijel do ČR na dvoudenní oficiální návštěvu ve dnech 5. - 6. května 2016. Během ní se setkal s předsedou Senátu PČR Milanem Štěchem, předsedou PSP ČR Janem Hamáčkem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Cesta šéfa chorvatské diplomacie, která se uskutečnila v souvislosti se zahraničněpolitickou prioritou nové chorvatské vlády zaměřenou na oblast střední Evropy a země V4, byla příležitostí k posílení vzájemných politických a ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi a k diskuzi o bilaterálních otázkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice