Ministr Zaorálek v Římě: ČR podporuje italské priority pro EU

14.06.2014 13:30

Jen několik týdnů před tím, než se Itálie 1. července ujme předsednické role v Evropské unii, jednal ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek v Římě se svými italskými partnery o potřebě reformovat Evropskou unii a dalších aktuálních zahraničně politických tématech. Setkal se s ministryní zahraničních věcí Federicou Mogherini, kterou pozval na návštěvu České republiky a státním tajemníkem pro Evropskou unii Sandrem Gozim.

Ministr Zaorálek v Římě: ČR podporuje italské priority pro EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Rozhovorům dominovalo téma reformy fungování Evropské unie, která by podle ministra Zaorálka měla přinášet především ekonomický růst a zaměstnanost pro své občany. EU podle něho vyžaduje zásadní reformu a Česká republika je připravena v tomto procesu hrát aktivní roli.

Ministr Zaorálek se se svými italskými partnery shodl v názoru, že otázka personálního obsazení vedoucích funkcí evropských institucí by neměla zabrat příliš mnoho času na úkor řešení palčivých, zejména ekonomických otázek.

„Podporujeme priority italského předsednictví. V podstatě se shodují s našimi, ať jde o podporu ekonomického růstu a vytváření pracovních míst či budování vnitřního trhu,“ řekl ministr Zaorálek s tím, že Česká republika je připravena pomoci při naplňování těchto cílů. „Mnoho lidí se k Evropské unii obrací zády i kvůli špatnému fungování jejích institucí. Je naprosto nutné provést reformu, aby EU lidem dobře sloužila tam, kde má,“ dodal.

Podle ministra Evropská unie nyní čelí řadě vážných problémů na jihu a na východě od svých hranic, a proto si nemůže dovolit příliš dlouhá jednání o personálním složení na vedoucích funkcích. V souvislosti s krizí na Ukrajině a eskalujícím násilí na východě země ministr Zaorálek poznamenal, že klíčovými figurami pro řešení krize jsou  ukrajinských a ruský prezident.

Česká republika spolu s Itálií podporují další rozšiřování Evropské unie zejména o země Západního Balkánu. Ministr Zaorálek vyjádřil pochopení pro obavy Itálie z dalšího přílivu uprchlíků s tím, že klíčové je stabilizovat situaci v zemích, z kterých lidé utíkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…