Ministryně Dostálová: Evropské peníze přispívají k lepšímu vybavení, modernizaci a připravenosti IZS

04.05.2019 20:18

V sobotu 4. května si připomínáme Mezinárodní den hasičů. Tento den vzdáváme hold všem, kteří pomáhají při záchraně životů a boji s ohněm. Také díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, zlepšujeme podmínky pro vykonávání jejich záslužné činnosti.

Ministryně Dostálová: Evropské peníze přispívají k lepšímu vybavení, modernizaci a připravenosti IZS
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„Na celý integrovaný záchranný systém (IZS), který zahrnuje nejen hasiče, ale také policisty a záchranáře, byly z IROP vyčleněny více než čtyři miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Evropské peníze přispívají k lepšímu vybavení, modernizaci a vůbec celkové připravenosti základních složek IZS,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Z celkové částky bylo přiděleno celkem 3,420 miliardy korun na 247 projektů zaměřených na podporu Hasičského záchranného sboru ČR a jednotek sboru dobrovolných hasičů prostřednictvím tří hlavních aktivit.

169 projektů za 1,489 miliardy korun je zaměřeno na pořízení požární specializované techniky a vybavení. Pořizují se hlavně cisternové automobilové stříkačky pro velkoobjemové hašení.

Další část financí byla vyčleněna na modernizaci požárních stanic a zbrojnic, kdy bylo podpořeno 74 projektů za 1,506 miliardy korun.

Třetí podporovanou aktivitou je modernizace školicích a vzdělávacích středisek, kde jsou podpořeny čtyři projekty za bezmála 425 milionů korun.

Příkladem úspěšného příjemce je Městys Mlázovice, který získal z IROP prostředky na rekonstrukci požární zbrojnice za 6,5 milionů korun a pořízení velkokapacitní požární cisterny za dalších 6,2 milionů korun. Dále ve výzvě komunitně vedeného místního rozvoje realizují projekt na pořízení dopravního automobilu pro evakuaci a nouzové zásobování obyvatel obcí.

„Pokud si chce obec zachovat akceschopné hasiče, musí je vybavit odpovídající technikou, která jim efektivně pomůže likvidovat mimořádné události. Proto zastupitelé rádi využili jedinečnou a dost možná jedinou šanci, kdy obec s šesti sty obyvateli mohla žádat o významnou dotaci jak na novou hasičskou techniku, tak i na rekonstrukci hasičské zbrojnice. Poprvé za 114 let existence hasičského sboru v Mlázovicích jsme získali zcela nové zásahové vozidlo. Také hasičská zbrojnice z roku 1964, která byla v havarijním stavu, je díky podpoře z IROP připravena pro krizové situace,“ uvedl starosta Mlázovic Tomáš Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…