Ministryně Dostálová: Program RE:START je vzorem pro ostatní země

14.02.2019 8:36

Na Ministerstvu pro místní rozvoj se dnes za účasti náměstka ministryně pro místní rozvoj Davida Koppitze a národní manažerky programu RE:START Gabriely Nekolové uskutečnilo jednání se zástupci Evropské komise ohledně dalšího naplňování programu RE:START, kterým vláda řeší pomoc strukturálně postiženým regionům, tedy Moravskoslezskému, Ústeckému a Karlovarskému kraji. Hovořilo se především o tom, jak naplňování programu zintenzivnit a zároveň byly představeny i konkrétní projekty.

Ministryně Dostálová: Program RE:START je vzorem pro ostatní země
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Na jednání se diskutovalo především o transformaci energetiky, revitalizaci a resocializaci území po těžbě uhlí a regeneraci starých nevyužívaných areálů zejména ve městech a obcích. Představeny byly i příklady konkrétních projektů – například resocializace Jezera Milada, výzkum využití geotermální energie v Litoměřicích, Energetické centrum Moravskoslezského kraje.

„Těší mě, že už jsou vidět první výsledky programu RE:START. V této chvíli jsou dostupné programy za dvanáct miliard korun, přičemž vyčerpaná částka překročila hranici tří miliard. Celý proces ovšem musí pokračovat ještě intenzivněji. Dochází totiž k útlumu těžby uhlí a přechodu na nízkouhlíkovou energetiku, je tedy potřeba dotčeným krajům pomoci, aby dokázaly reagovat na související ekonomické a sociální změny,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Evropská komise, která před rokem založila Platformu pro uhelné regiony, vyslala k jednání do ČR zástupce deseti ředitelství Komise. Česká republika se v rámci této platformy stala jednou z pilotních zemí. Právě český program RE:START označili evropští komisaři za vzor pro ostatní uhelné regiony v Evropě. Díky existenci programu RE:START a iniciativě MMR Evropská komise podpořila realokace nevyužitých prostředků z fondů EU k řešení potřeb strukturálně postižených krajů. Na program RE:START se počítá s celkovou částkou 62 miliard korun, která by měla být vyčerpána postupně do roku 2030, opatření jsou financovaná kombinací národních, evropských a soukromých zdrojů.

Evropská komise vnímá potřebu podpořit procesy restrukturalizace v souvislosti s pokračujícím útlumem těžby a navazujících odvětví. V loňském roce proto založila Platformu uhelných regionů a zahájila intenzivní dialog napříč EU. MMR od jednání s Platformou pro uhelné regiony a tohoto jednání očekává užší expertní spolupráci, podporu při nastavení budoucího programového období, případně zajištění dalších finančních zdrojů.

Pro Platformu je vyjednáván fond ve výši 4,8 miliard EUR na sedm let, je odsouhlasen v rozpočtu EU, má podporu Evropské komise a Evropského parlamentu. Fond se bude soustředit na transformaci a modernizaci ekonomiky a na revitalizaci devastovaných post-hornických měst.

Požadavky a postoj krajů prezentovali na jednání Jana Mračková Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje, Ivo Vondrák, hejtman kraje Moravskoslezského a Stanislav Rybák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…