Ministryně Dostálová: Turisticky atraktivní česko-rakouské pohraničí si zaslouží péči

25.05.2018 19:11

Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika rozdělí téměř dvacet milionů EUR na obnovu společného kulturního dědictví obou zemí.

Ministryně Dostálová: Turisticky atraktivní česko-rakouské pohraničí si zaslouží péči
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Dojde tak například ke zpřístupnění dalších třinácti kilometrů Schwarzenberského kanálu, v rámci projektu Mikulov – Port Insel vznikne nová naučná stezka a bude zpřístupněn historický most ze 17. století. Schváleno bylo celkem jedenáct projektů.

„Turisticky atraktivní oblast česko-rakouského pohraničí si zaslouží stálou péči. Jedině tak sem totiž budou jezdit noví návštěvníci a ti ostatní se zase díky novým realizovaným projektům budou na Jižní Moravu rádi vracet, aby objevili další krásy této jedinečné krajiny,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Z jedenácti schválených projektů jmenujme například Mikulov, Porzt Insel – zpřístupnění a obnova komponované historické krajiny. V jeho rámci dojde k propojení lokality Mikulov-Sedlec-Drasenhofen, vznikne naučná stezka a bude obnoven a zpřístupněn historický most ze 17. století, který tvořil jediný přístup k loveckému zámečku na ostrově uprostřed Nového rybníku. Zpřístupněním památky z české a rakouské strany dojde k napojení Drasenhofenu na frekventované tamní cyklostezky.

Projekt Schwarzenberský plavební kanál / Bavorská niva si klade za cíl obnovit a zpřístupnit cca třináct kilometrů méně známých částí Schwarzenberského kanálu. Součástí projektu je i jeho větší propagace a pomocí bezbariérové stezky zpřístupnění rašeniliště Bavorská niva.

Další projekt Centrum obnovy společného kulturního dědictví se zaměřuje na spolupráci měst Znojmo a Retz. Díky němu dojde k rekonstrukci Sýpky v Retz a budovy Staré školy, která je součástí Louckého kláštera ve Znojmě. Obě budovy po rekonstrukci umožní konferenční, výstavní, průvodcovské, informační, kulturní a osvětové aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.