Ministryně Jourová: O práci na zákonech - část 1

28.07.2014 19:40

Představení legislativních záměrů Ministerstva pro místní rozvoj. V letošním roce bychom rádi předložili dva věcné záměry, čtyři novely zákonů a dvě nařízení vlády. Jedná se předpisy ze všech oblastí, tzn. cestovní ruch, veřejné zakázky, bydlení, podpora regionálního rozvoje.

Ministryně Jourová: O práci na zákonech - část 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj

Novela zákona na podporu regionálního rozvoje (č. 248/2000 Sb.) byla odeslána vládě koncem března. Základní změnou, která byla provedena, je zpřesnění tvorby strategických dokumentů týkajících se regionálního rozvoje, a to jak na úrovni regionální, tak na úrovni celostátní. Další důležitou úpravou tohoto zákona bude upřesnění některých ustanovení týkajících se koordinační role ministerstva, a to v oblasti čerpání z evropských fondů pro nové programové období. Po projednání na vládě na konci května jsem rozhodla o opětovném předložení návrhu do meziresortního připomínkového řízení. Návrh nově obsahuje možné rozšíření působnosti Regionálních rad regionů soudržnosti, které jsou v současnosti poskytovatelé dotací v regionálních operačních programech, o úkoly zprostředkujícího subjektu, Umožní tím jejich další působení v oblasti čerpání z evropských strukturálních a investičních fondů a využijí se jejich zkušenosti na tomto poli, Předpokládáme, že projednaný návrh bude na podzim tohoto roku postoupen Poslanecké sněmovně.
 
Novela zákona o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu (č. 159/1999 Sb.) byla schválena vládou a bude odeslána do Poslanecké sněmovny. Jedná se o zákon, ve kterém se projeví terminologické změny související s novým občanským zákoníkem, Změna všeobecně známá je, že již nemáme cestovní smlouvu, ale smlouvu o zájezdu. Nově bude rovněž upraveno, že cenou zájezdu je i cena poukazu na zájezd, protože prodej poukazů na zájezd je velmi častý, a tyto nejsou v současné době kryty v případě úpadku cestovní kanceláře pojištěním. Hlavním cílem novely je však nová a přesnější úpravu kontroly podnikatelů v oblasti cestovního ruchu, a to v souvislosti s ochranou spotřebitele. Cestovní kanceláře budou mít zpřesněny informační povinnosti vůči pojišťovnám, vůči ministerstvu, všichni tři vůči sobě navzájem. Bude doplněna celá pasáž správního trestání, která v zákoně dosud zcela chyběla. Významně bude posílena prevence proti tzv. podpojištění cestovní kanceláře. Nejen, že se zavádí minimální limity pojištění, ale v zákoně je nově uveden výslovný zákaz uzavřít smlouvu o zájezdu, pokud by jejím uzavřením byl překročen limit pojistného plnění sjednaný v pojistné smlouvě o  pojištění pro případ proti úpadku. Porušení tohoto zákazu je správním deliktem sankcionovaným pokutou až 500 tis. V návaznosti na to je stanovena odpovědnost statutárního orgánu zajistit, aby cestovní kancelář neporušila zákaz uzavřít takovou smlouvu. Pokud to nezajistí, hrozí konkrétní fyzické příp. právnické osobě, která je statutárním orgánem cestovní kanceláře, sankce až do 500 tis.
 
O věcném záměru zákona o podpoře rozvoje v cestovním ruchu probíhá široká diskuze a bude muset být provedena hlubší analýza. Je třeba se zamyslet nad celkovým fungováním podnikání v oblasti cestovního ruchu koncepčně, nově. Zákon o podpoře rozvoje cestovního ruchu nemůže být založen pouze na nenárokovém poskytování dotací, musí závazně upravovat práva a povinnosti subjektů zapojených do cestovního ruchu, Hlavním cílem zůstává podpora propagace turistických oblastí a zapojení regionálních subjektů i podnikatelů z této oblasti. Do doby přijetí zákona by finanční podporu v oblasti rozvoje cestovního ruchu bylo možné řešit vhodně zaměřenými dotačním titulem.
 
Věra Jourová
ministryně pro místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu