Ministryně Jourová: Očekáváme první připomínky Evropské komise

05.09.2014 15:36

V Malostranském paláci v Praze se dnes (5. září) sešla Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy), která je odborným a poradním orgánem vlády v oblasti zaměření intervencí ESI fondů v ČR. Hlavním tématem byl další postup v přípravě programového období 2014–2020.

Ministryně Jourová: Očekáváme první připomínky Evropské komise
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

Jednání rady se jako její výkonná místopředsedkyně zúčastnila také ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Na úvod poděkovala všem zúčastněným partnerům za úspěšné završení jednání k Dohodě o partnerství, která byla Evropskou komisí schválena 26. srpna 2014.

„Nyní se naše pozornost přesouvá především k dojednání jednotlivých programů. Na přelomu září a října očekáváme první připomínky Evropské komise a jejich vypořádání bude obdobně náročné jako u Dohody u Partnerství“, uvedla ministryně pro místní rozvoj během jednání. Za přípravu programů jsou na národní úrovni zodpovědné jednotlivé řídicí orgány. Ministerstvo pro místní rozvoj bude nadále sledovat soulad programů s Dohodou o partnerství nebo naplňování předběžných podmínek.

Plnění předběžných podmínek bylo samostatným bodem jednání. Ačkoliv došlo k posunu v jejich naplňování, bude nutné věnovat daným strategickým i legislativním oblastem velkou pozornost. Mezi nejrizikovější předběžné podmínky stále patří služební zákon a veřejná správa jako celek, EIA, odpadové hospodářství, vodní hospodářství nebo energetika. I v této oblasti je velmi důležitá role Evropské komise, která na celý proces bedlivě dohlíží.

Na závěr proběhlo jednání k využívání finančních nástrojů, které jsou důležitým tématem debaty o nastavení podpory z ESI fondů. Ty představují návratný způsob podpory a umožňují větší zapojení soukromého kapitálu na veřejných investicích a Evropská komise rozšířila v novém programovém období možnosti jejich využití. Návrh strategického zaměření připravuje Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj tuto aktivitu podporuje a koordinuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce