Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

28.04.2024 22:01 | Tisková zpráva

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Rada vlády), jíž předsedá ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Členové RVVI mimo jiné tajným hlasováním vybrali laureátky a laureáty Ceny vlády nadanému studentovi. Letos poprvé bude tato cena udělena ve třech kategoriích.

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová

Výběr kandidátů na Cenu vlády nadanému studentovi za rok 2023 byl významným bodem 400. zasedání Rady. V letošním roce se sešel vysoký počet kvalitních nominací, radní ocenili, že řada mladých lidí má zájem o vědu a někteří se již v době studia věnují výzkumu. Z celkem 47 doručených nominací navrhli členové Rady vládě jmenovat laureáty ceny Terezu Šustrovou, studentku Gymnázia Brno v kategorii student střední a vyšší odborné školy, Vasila Kostina, absolventa 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v kategorii student v bakalářském nebo magisterském studijním programu, a Markétu Kocmanovou, doktorandku Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v kategorii student v doktorském studijním programu.

„Jsem potěšena, že cenu vlády nadanému studentovi můžeme v letošním roce nově udělit ve třech kategoriích. Navýšení počtu oceněných studentů pokládám za vhodnou motivaci pro mladé lidi se zájmem o vědu a vědeckou kariéru,“ doplnila ministryně Langšádlová.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27145 lidí

V rámci jednání byla schválena i nominační výzva k Národní ceně vlády Česká hlava za rok 2024 za mimořádné výsledky vědy a výzkumu, která bude začátkem května zveřejněna na webu ZDE a ZDE.

Kromě toho bylo schváleno stanovisko Rady k Závěrečné zprávě o realizaci Meziresortní koncepce aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity na léta 2016 až 2022 a materiál Analýza stavu výzkumu, vývoje i inovací v České republice a jejich srovnání se zahraničím v roce 2022. Analýza obsahuje zhodnocení hlavních indikátorů vypovídajících o stavu VaVaI v České republice včetně mezinárodního srovnání a zaměřuje se na klíčová témata: systém VaVaI v ČR; finance; lidé ve vědě; výzkumné organizace; výkonnost a efektivita VaVaI a mezinárodní spolupráce.

Závěrem zasedání se Helena Langšádlová rozloučila se členy RVVI a poděkovala jim za spolupráci: „Bylo mi velkou ctí spolupracovat s takovými osobnostmi, jakými jsou členové Rady vlády,“ řekla. Členky a členové RVVI taktéž společně vyjádřili ministryni v demisi své poděkování za vedení Rady a její zásluhy o rozvoj vědní politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…