Ministryně Maláčová: Každá rodina nemá na soukromé zařízení

18.05.2019 7:37

Komentář na facebookovém profilu k chystané novele o sociálních službách.

Ministryně Maláčová: Každá rodina nemá na soukromé zařízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

A dneska znovu na rodnou hroudu. První zastávka - Sociální služby města Kroměříž. Výrazný otisk tzv. sendvičové generace: Mladí jsou na roztrhání, mají malé děti, ale jejich pomoc potřebují i stárnoucí rodiče. V domovech pro seniory je ale nedostatek míst, 1500 lidí je na čekací listině. Kraj sice preferuje terénní a ambulantní služby, jenže lidé s 3. a 4. stupněm závislosti potřebují služby pobytové.

Je sice spousta podobných soukromých zařízení, ale každá rodina na ně nemá. A taky ne každé zařízení z mnoha důvodů vzbuzuje důvěru klientů a jejich rodin. Ačkoliv se mi podařilo letos vyjednat nejvíc peněz na sociální služby a za posledních pět let stouply finance z necelých 8 miliard na skoro 16, pořád je to málo.

Připravujeme novelu zákona o sociálních službách, která by měla stabilizovat jejich financování. V příštích letech chci seniory mnohem více podporovat. A třeba peníze z EU fondů by klidně mohly jít i do masové výstavby domovů pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.