Ministryně Maláčová: Minimální mzda musí růst na důstojnou úroveň

19.10.2019 8:35

Česká republika v mezinárodním měřítku stále drží v úrovni minimální mzdy na nejnižších příčkách. Mámě pořád levnou pracovní sílu a nízké mzdy.

Ministryně Maláčová: Minimální mzda musí růst na důstojnou úroveň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí proto dnes vyzvala sociální partnery, aby se domluvili na růstu minimální mzdy pro příští rok do konce měsíce října. Snažit se konkurovat podhodnocováním ceny práce je cesta, která oslabuje schopnost lidí žít na slušné úrovni a vede ke zvyšování výdajů státu na sociální dávky.

„Je nutné zásadním způsobem zvýšit minimální mzdu, protože je ostudně nízká. Minimální mzda má totiž ochránit zaměstnance před chudobou a motivovat lidi pracovat. Jen tak poroste jejich kupní síla a zvýší se životní úroveň, která je nyní v mnoha případech na hranici slušné existence, a to nemůžu dále tolerovat,“ komentovala svůj postoj ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Minimální mzda se pravidelně zvyšuje i v okolních státech, se kterými má Česká republika mnoho společného. Nejde pouze o historický vývoj, ale i ekonomiku a hospodářství. Polská vláda například v září schválila nárůst minimální mzdy pro příští rok o 350 zlotých na 2 600 zlotých (15 500 Kč) a do roku 2023 ji polská vláda chce navýšit na 4 000 zlotých (24 tisíc Kč). I slovenská vláda nedávno stvrdila další rekordní růst minimální mzdy pro příští rok na 580 eur (cca 15 tisíc Kč) z letošních 520 eur (13 390 Kč), což je nárůst o 11,5 procenta.

Ministryně práce navrhuje pro příští rok růst minimální mzdy zhruba o deset procent, tedy na 14 700 Kč.

V první řadě by bylo dobré pokusit se najít dohodu se sociálními partnery vlády. Ministryně práce a sociálních věcí je proto vyzvala, aby se společně dohodli na výši minimální mzdy od roku 2020, a to nejlépe do konce měsíce října. Pokud by nedošlo ke shodě na úrovni Tripartity, byla by vláda nucena rozhodnout sama bez podpory sociálních partnerů. Zároveň ministryně práce a sociálních věcí upozornila, že v zájmu všech zúčastněných je, aby se o navýšení minimální mzdy rozhodlo co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…