Ministryně Maláčová: Už slyším ty brblaly s naditými peněženkami, jak vykřikují

13.12.2020 22:40

Komentář na facebookovém profilu k důchodové reformě

Ministryně Maláčová: Už slyším ty brblaly s naditými peněženkami, jak vykřikují
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Přeji všem hezkou neděli,

doufám, že ji trávíte stejně jako já přípravami na Vánoce. Minulý víkend jsme sháněli stromeček a dnes jsme dělali vánoční hvězdu. Vánoce nám vyvrcholí už za necelé dva týdny, ale jeden dárek jsme si nadělili už v pátek.

Po 2 letech práce jsme představili důchodovou reformu! a odeslali ji v paragrafovaném znění k připomínkám. Chytráci brblají, ale faktem je, že jsme jediní, kteří přišli s něčím konkrétním. Jsem proto moc vděčná za všechny krásné zprávy a projevy podpory, které jste mi posílali. Tentokrát byly hlavně od žen, protože právě jejich důchody musí být do budoucna spravedlivější.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí

Psala mi paní Květa, která odešla do důchodu letos na podzim a s hrůzou zjistila, že bude muset vyžít jen z 9.265 korun. Většinu života pracovala ve školní jídelně a sama vychovala 3 děti. V 90. letech ale přišla o práci, a protože byla samoživitelka se třemi dětmi na krku, novou práci našla až po delší době. I tak se jí ale podařilo splnit povinných 35 let pojištění.

To, že náš důchodový systém dnes nejenže neoceňuje, ale naopak ještě trestá ženy za výchovu dětí ztrátou výdělku a nízkými důchody, je hrozná nespravedlnost! Každý, kdo má děti ví, jaká je to dřina. Proto v naší důchodové reformě počítáme se zavedením výchovného 500 korun za každé vychované dítě.

A důchod pod 10 tisíc? To už nesmí mít nikdo. Jen ten základní totiž bude 10 tisíc a k němu se přičte ještě ocenění celoživotní práce a výchova dětí.

Takže v případě paní Květy to bude 10.000 + 1.500 = 11.500, tj. o 2235 korun navíc. Není to sice žádná hitparáda a budu tlačit na další růst důchodů, ale je to mnohem férovější. A v naší důchodové reformě je spoustu dalších vylepšení, se kterými vás budu postupně seznamovat. ZDE si zatím můžete přečíst shrnutí.

Ale protože sytí hladovým nevěří, už slyším ty brblaly s naditými peněženkami, jak vykřikují: „A kde na to vezmete?" Tak já vám to řeknu – stačí se podívat na daňové úniky, daňové výjimky a odliv stovek miliard do zahraničí. Jasně, chápu, že se to některým nelíbí a budou dělat všechno pro to, aby spravedlivá důchodová reforma ztroskotala. Ale já to rozhodně nevzdám!

Tenhle rok je pro všechny strašně těžký, a to nejen pro ty, kteří musejí vyžít z důchodů. Ale teď už bychom si měli odpočinout a najít si trochu klidu a času na sebe a své nejbližší. A hlavně věřit, že se co nejdříve vrátíme do normálu. Myslím na vás.

Vaše

Jana Maláčová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Svoboda: Konání světového šampionátu v hokeji je pro Prahu poctou, ale i výzvou

18:05 Primátor Svoboda: Konání světového šampionátu v hokeji je pro Prahu poctou, ale i výzvou

Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji odstartovalo v hlavním městě už v pátek 10. května. Při této …