Ministryně Maláčová: Zírala jsem, jak prošla sněmovnou novela zákoníku práce

31.05.2020 20:54

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne

Ministryně Maláčová: Zírala jsem, jak prošla sněmovnou novela zákoníku práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Přeji všem hezkou neděli,

která byla konečně trochu normální. Venku máme jarní vzduch bez roušek, zaplňují se obchody i restaurace a velká část dětí se vrátila do škol. Náš Gustík zamířil zpátky do školky – ani nevíte, jak se těšil na kamarády a paní učitelky. Ohromnou úlevou bylo také další otevření domovů pro seniory a sociálních ústavů a do běžného rytmu se vrací i sestry, ošetřovatelky a další personál. Ale protože z neustálého děkování se nikdo nenají, připomínám, že od pátku se přijímají žádosti o dotace na odměny pro pracovníky v sociálních službách!

Tím už se dostávám ke svému pracovnímu týdnu. Prim hrála jednání Sněmovny a vlády. Tento týden se nám podařilo prosadit dva klíčové zákony, ale řešila jsem také, jak postavit na nohy lékařskou posudkovou službu, a věnovala se i přípravě programu ČSSD. Na výjezdy tentokrát čas nezbyl, tak jsem „cestovala“ alespoň přes skype do dvou zařízení, která poskytují důležitou krizovou pomoc dětem.

Hodně pyšná jsem i na to, že jsme zachránili už přes 8?00 tisíc pracovních míst! Podařilo se nám prosadit Antivirus „céčko“ i novelu zákoníku práce.

Antivirus B, pomáhající podnikům, které mají problémy hlavně s dodávkami, jsme prodloužili do konce srpna. No a Antivirus C, který v pondělí prošel vládou a v pátek jednomyslně i Sněmovnou, pomůže 8?8 procentům všech firem a zhruba 1,4 milionu zaměstnanců!? Původně bylo na stole víc variant. Pan premiér Babiš nejprve navrhoval pomoc firmám jen do pěti zaměstnanců, pak se číslo vyšplhalo na 25 a nakonec jsme - my sociální demokraté - prosadili 5?0 zaměstnanců. Dosažení pomoci navíc bude snadnější než v béčku, vlastně půjde o jakýsi automat bez zbytečné administrativy.

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

Firmy budou mít v zákoně jasný návod, koho se to týká a za jakých podmínek. Dvě stěžejní říkají: musíte si udržet 9?0 procent zaměstnanců březnového stavu a musíte zachovat 9?0procentní objem mezd. Dál už firmy jen nepošlou za červen až srpen sociální odvody. Jednoduché, rychlé, dobré pro ekonomiku a zaměstnání lidí. Všechny kroky přitom velmi pečlivě časujeme a v jednotlivých fázích se inspirujeme sousedním Německem – to abych se nechlubila cizím peřím…

Doslova jsem zírala, že jako po másle prošla Sněmovnou i novela zákoníku práce. V minulosti se s ním dlouhá léta nedalo hnout, teď nám ale prospěla dohoda na úrovni tripartity. Pro můj návrh bylo 179 poslanců ze 183 přítomných.

O co ve změně jde? V první řadě o sdílená pracovní místa, jež pomohou maminkám s dětmi i seniorům, kterým se ještě nechce do bačkor. Fungovat to bude tak, že zaměstnavatel stanoví, že se o jednu pracovní pozici podělí dva nebo více zaměstnanců s kratší pracovní dobou, ale stejnou pracovní náplní. Ti si pak sami budou moci rozvrhnout pracovní dobu podle toho, jak jim bude nejvíc vyhovovat. Změní se také výpočet dovolené. Už nebude podle odpracovaných dnů, ale podle odpracovaných hodin, což je spravedlivější. Rovněž se pomocí změny výpočtu zvýší renta po pracovním úrazu.

I v novém týdnu se budeme věnovat zaměstnancům a jejich místům a také rodinám. Na vládě finišujeme například zákony týkající se zálohovaného výživného a jeslí. A když jsem u těch rodin, tak zítra oslavíme Den dětí – což si zaslouží alespoň nějakou tu čokoládu.

Přeji vám pěkný červen a maturantům hodně štěstí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.