Ministryně Marksová: Chráníme horníky před nezaměstnaností, oceňujeme jejich těžkou práci

01.12.2015 11:15

Hlasy sociální demokracie a lidovců schválila vláda začátkem listopadu návrh na snížení věku odchodu do důchodu pro horníky pracující v podzemí. Jsem ráda, že návrh, který jsem do vlády předložila, prošel.

Ministryně Marksová: Chráníme horníky před nezaměstnaností, oceňujeme jejich těžkou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

A udělám všechno proto, aby ho schválily i obě komory Parlamentu a podepsal prezident.

Cílem mého návrhu je, aby horníci mohli odcházet do důchodu při splnění daných podmínek o pět let dříve. Když se to podaří, pomůžeme přibližně třem a půl tisícům lidí, kteří dnes vykonávají jedno z nejtěžších a také nejnebezpečnějších povolání v zemi. Dříve do důchodu budou moci odejít, pokud jako horníci odpracují pod zemí nejméně 3300 směn v případě uhelného hornictví a 2200 směn v případě hornictví uranového. Ze zdravotnických studií vyplývá, že průměrný věk dožití je u této kategorie pracujících průměrně o 5 let nižší než u ostatní populace.

Je to pomoc především pro Moravskoslezský kraj. Ten z tradice černouhelného hornictví a těžkého průmyslu vyrostl a dodnes na této tradici stojí. Celosvětově ale klesají ceny uhlí, a tak se i severní Morava musí chystat na útlum těžby. Horníci, kteří většinu svého života strávili v dole, musí mít možnost jít do penze. Je jen těžko představitelné, že by se mohli na konci svého aktivního života rekvalifikovat na jiné zaměstnání. Možnost odejít do důchodu o pět let dříve předchází nezaměstnanosti v regionu a snižuje i problémy, které budou se změnou struktury zdejších zaměstnavatelů nutně spojené. Není myslím potřeba připomínat, jak bouřlivě se nedávno diskutovalo o možném ukončení těžby na dole Paskov.

Nerozumím tomu, proč je kolega Babiš z politického hnutí ANO proti tomuto opatření. Nejedná se přece v žádném případě o podporu soukromé firmě OKD a jejím vlastníkům, ale o podporu konkrétních, těžce pracujících lidí. Stejně tak nechápu, proč zrovna on brzdil ve vládě vznik průmyslové zóny Barbora, kam zaměstnavatelé mohou přinést i několik tisíc pracovních míst. V Moravskoslezském kraji stále na jedno pracovní místo připadá přes šest uchazečů a uchazeček a Karviná, kde zóna díky úsilí sociální demokracie vyroste, trpí nezaměstnaností nejvíce.

Dřívější důchody pro horníky, nová průmyslová zóna a především aktivní hledání nových investorů a tvorba pracovních míst jsou základem ke zlepšení situace ve třech krajích – Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském –, které jsou nejvíce postiženy nezaměstnaností a dalšími problémy. Vláda se této problematice věnuje velmi intenzivně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…