Ministryně Marksová: Díky dětským skupinám stoupá počet míst v předškolních zařízeních

14.04.2017 12:30

Počet evidovaných dětských skupin se vyšplhal na 300.

Ministryně Marksová: Díky dětským skupinám stoupá počet míst v předškolních zařízeních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Dětské skupiny jsou stále oblíbenější službou péče o předškolní děti. S ohledem na pozitivní vývoj na trhu práce přibývá firemních dětských skupin, které rodiče využívají jako vítaný benefit při slaďování rodinného a profesního života. Velký zájem o tuto službu dokládá i narůstající počet dětských skupin zapsaných v evidenci Ministerstva práce a sociálních věcí, které zaregistrovalo dětskou skupinu číslo 300. 

„Jsem moc ráda, že zájem o dětské skupiny stále roste, protože pomáhají rodičům lépe sladit práci a starost o rodinu. Díky dětským skupinám stoupá počet míst v předškolních zařízeních. Teď je našim cílem dostat informace o této možnosti mezi co největší počet rodičů,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. 

Projekt Podpora implementace dětských skupin, který funguje pod MPSV od roku 2016, nabízí prostřednictvím krajských metodiček komplexní poradenství a podporu při založení i provozu dětské skupiny. Potenciální i stávající poskytovatelé dětských skupin se tak ve všech krajích ČR mohou obrátit na metodičky, jež jim pomohou se všemi nejasnostmi v začátcích provozování služby, zkušenějším poskytovatelům pak nabídnou speciální semináře a vzdělávací akce. 

MPSV také dlouhodobě spravuje evidenci poskytovatelů dětských skupin, která je k dispozici na webu MPSV. K dnešnímu dni je zde evidováno již 300 dětských skupin, jež tak nabízí celkem 3 913 míst pro předškolní děti. 

Mezi posledními zapsanými je dětská skupina ROMODROM HRADČANY, přičemž poskytovatel Romodrom o.p.s. má již vydané oprávnění pro čtyři dětské skupiny, s celkovým počtem 48 míst. Mezi nejnovější dětské skupiny dále patří třeba dětská skupina Vlaštovka v Pardubicích, nebo tři dětské skupiny zapsané poskytovatelem Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Městská část Praha 10. 

Dětské skupiny nabízí flexibilní formu péče o předškolní děti, přizpůsobují se individuálním potřebám dítěte. Jedná se o legislativně zakotvenou službu určenou dětem od jednoho roku do zahájení povinné školní docházky. Rodičům i zájemcům o poskytování péče je k dispozici web www.dsmpsv.cz, kde naleznou všechny potřebné informace o projektu Podpora implementace dětských skupin a o službě jako takové. 

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu