Ministryně Marksová: Enormní nasazení na úřadech práce není dlouho udržitelné...

16.04.2015 18:57

Loni v červenci vláda rozhodla o navýšení počtu zaměstnanců o prvních 600 systemizovaných míst. Materiál „Personální posílení úseku nepojistných sociálních dávek Úřadu práce ČR před koncem roku 2014 – druhá fáze“, který MPSV předkládalo na středečním jednání, informuje o efektech, které měla první fáze personálního posílení na vytíženost v jednotlivých agendách úřadu.

Ministryně Marksová:  Enormní nasazení na úřadech práce není dlouho udržitelné...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

„V agendě dávek státní sociální podpory klesla vytíženost ze 107 procent na 105 procent, v agendě dávek pomoci v hmotné nouzi ze 176 procent na 145 procent a v agendě příspěvku na péči a dávek pro osoby se zdravotním postižením ze 149 procent na 131 procent,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Dalších 300 míst

„Potřeba druhé fáze navýšení stále trvá, enormní nasazení stávajících i nových zaměstnanců není dlouhodobě udržitelné,“ připomněla ministryně.

Ani po posílení o navržených dalších 300 systemizovaných míst se vytíženost nedostane na 100 procent, k tomuto stavu by bylo třeba posílení o 874 systemizovaných míst. V tomto počtu není zahrnuta potřeba navýšení systemizovaných míst, která Úřad práce ČR potřebuje na výměnu přibližně 230 tis. průkazů OZP. V neposlední řadě je třeba reflektovat skutečnost, že Úřad práce ČR stále nepracuje v ideálním prostředí informačních systémů.

Cílem personálního posílení Úřadu práce ČR je podpora efektivní výplaty nepojistných sociálních dávek a zajištění podmínek nutných k výkonu sociálního šetření, především u dávek pomoci v hmotné nouzi, konkrétně doplatku na bydlení. Toto opatření se zatím v praxi projevuje velmi pozitivně. V srpnu 2014 provedli zaměstnanci Úřadu práce ČR v rámci celé republiky 15 142 sociálních šetření, v březnu 2015 jich bylo už 22 146. Posílení pracovníků, převážně v terénu, tedy přineslo nárůst sociálních šetření o 46 procent. V období od srpna 2014 do března 2015 provedli zaměstnanci ÚP ČR celkem 147 493 sociálních šetření. V jejich rámci zamítli 3 428 nových žádostí o některou z dávek HN a odejmuli 3 922 už vyplácených příspěvků. Celkové úspory dosáhly 47 470 251 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michaela Marksová Tominová - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.