Ministryně Marksová: Je třeba udělat všechno pro to, aby děti v ústavech vůbec nekončily

17.06.2016 12:53

MPSV se zabývá krizovou situací dětí v Chrastavě

Ministryně Marksová: Je třeba udělat všechno pro to, aby děti v ústavech vůbec nekončily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

MPSV se zabývá krizovou situací dětí umístěných v dětském domově se školou a výchovném ústavu Chrastava z hlediska podmínek péče o děti, zajištění jejich bezpečí a aktuálně také přemístěním dětí z důvodu plánovaného ukončení provozu výchovného ústavu.

„Ze zjištění MPSV vyplývá, že důvodem umístění velké části dětí, které vyrůstají v dětských domovech se školou nebo výchovných ústavech, jsou předchozí problémy ve škole, například záškoláctví nebo nerespektování učitele, nebo doma, kdy si rodiče s chováním dítěte neví rady nebo dítě zanedbávají. Některé děti byly samy obětí trestného činu. Ze 34 dětí jsou nyní v Chrastavě pouze tři, které mají nařízenou tzv. ochrannou výchovu, tedy které se dopustily trestného činu,“ upozornila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Systém nepřirozeného kolektivního zařízení, zejména pokud používá metody tvrdé represe a soustavného porušování práv, neumožňuje dětem osvojit si základní sociální dovednosti pro mezilidské vztahy a fungování v běžné společnosti. Děti prakticky nedostanou příležitost osvojit si „správné“ chování v uzavřeném areálu, kde bydlí, chodí do vlastní školy, stýkají se stále se stejnými lidmi (personálem) a často ani nevědí, jak a co mají udělat, aby se mohly vrátit domů. V atmosféře strachu a nejistoty potom může logicky vznikat přetlak, který mnohdy vyústí v útok dítěte vůči sobě (sebepoškozování) nebo vůči druhé osobě – aniž by dítě takové sklony běžně mělo.

Problémy některých dětí by navíc bylo možné řešit tak, aby zůstaly doma a např. ambulantně navštěvovali poradnu. Tento typ služeb však z důvodu nedostatku financí chybí, přičemž péče v zařízení typu dětský domov se školou a výchovný ústav je nákladná (cena za provoz areálů a odborné pracovníky), jedná se o cca 40 - 60 tis. na měsíc na jedno dítě, včetně doby, kdy je dítě na útěku.

Situaci dětí v zařízení je třeba urychleně řešit, MPSV bude ve spolupráci s příslušnými OSPOD hledat nejvhodnější možnost přemístění dětí, ať už zpátky do rodin nebo do jiných zařízení. Aktuální prioritou do doby přemístění dětí je zajistit jejich bezpečnost v zařízení.

„Je třeba udělat všechno proto, aby děti v ústavech vůbec nekončily, a když už tam jsou, aby se jim dostalo odpovídající odborné pomoci a péče a rodinám aby byla poskytnuta sociální práce tak, aby se děti v co nejkratší době mohly do svých rodin vracet,“ dodala ministryně Marksová.

Pracovníci a pracovnice orgánů sociálně-právní ochrany dětí provedou v následujících dnech přehodnocení situace a individuálního plánu ochrany každého dítěte. Na základě výsledku rozhodnou o dalším postupu, buď budou podány návrhy soudu na zrušení ústavní výchovy, nebo na přemístění dítěte do jiného ústavu.

V tomto kontextu bude MPSV ve spolupráci s MŠMT usilovat o systémové řešení pojetí služeb pro ohrožené rodiny a děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.