Ministryně Marksová: Každé dítě má právo na život v rodinném prostředí. Prioritou je vytvoření systému sociálního bydlení

13.05.2016 14:05

Den rodiny oslaví organizace Dobrá rodina se svými pěstouny v pražské ZOO. Akci zahájí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová- Tominová spolu s předsedou správní rady Dobré rodiny Michalem Kociánem. Více než 200 pěstounů a svěřených dětí dorazí z Prahy a okolí, ale i z Teplicka a Ústecka předat speciální ovocné ocenění příkladné zvířecí rodině v ZOO, která se vzorně stará o svá mláďata. Akcí chce Dobrá rodina apelovat na důležitost rodinného zázemí, poukázat na potřebu dalších vhodných pěstounů pro děti v ohrožení i na nutnost změn v aktuální českém systému péče o děti vyrůstající mimo svou biologickou rodinu.

Ministryně Marksová: Každé dítě má právo na život v rodinném prostředí. Prioritou je vytvoření systému sociálního bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

„Den rodiny jsme se rozhodli oslavit společně s našimi pěstouny a vybrali jsme si prostředí pražské ZOO, které zejména děti určitě ocení. A právě děti a co nejlepší, podnětné prostředí pro jejich růst a dospívání jsou pro nás zájmem číslo jedna,“ říká Tomáš Böhm, ředitel Dobré rodiny. Do Prahy dorazí nejen pěstounské rodiny v metropole a jejího okolí, ale také pěstouni s dětmi z Teplicka a Ústecka. Pro některé z nich to bude vůbec první návštěva zoologické zahrady v životě.

Akci zahájí v 10.00 hod. úvodním slovem ministryně práce a sociálních věcí, Michaela Marksová-Tominová spolu s předsedou správní rady Dobré rodiny, Michalem Kociánem. Po úvodních slovech se společně odeberou ocenit nejlepší zvířecí rodinu ZOO, které Dobrá rodina připravila za příkladnou péči o mláďata speciální ovocný dar. Pro děti je v ZOO přichytáno oblíbené malování na obličej a ve vzdělávacím centru mohou namalovat také své zážitky z návštěvy ZOO.

Hledáme náhradní rodiče pro 10 000 dětí

Mimo zázemí vlastní biologické rodiny vyrůstá v Česku 23 000 dětí. Více než polovina z nich je v náhradních rodinách, zhruba 10 000 jich je ale stále umístěno v pobytových zařízeních- dětských domovech a kojeneckých ústavech. Takové prostředí ale neumožňuje jedinci vytvořit si pevný citový vztah a limituje jej i v dospělosti. Proto se Dobrá rodina akcí ke Dni rodiny rozhodla upozornit veřejnost na to, že pěstounů pro děti v ohrožení je stále nedostatek a počet dětí v ústavech v Česku stále cca 4x převyšuje průměr běžný ve vyspělých zemích. „Umisťování dětí do pobytových zařízení je reliktem z minulé doby. Důvěra Čechů v instituce je obecně vysoká, ale postupně se to snažíme měnit a poměr dětí v náhradních rodinách zvyšovat. Naším dlouhodobým cílem je zakotvení věkové hranice pro umisťování dětí do ústavů do české legislativy,“ říká Tomáš Böhm, ředitel Dobré rodiny a dodává, že podobnou hranici (obvykle 3 roky věku, ale také 6-7 let věku) má většina evropských států včetně sousedního Slovenska a Polska. „Druhým cílem je sjednocení systému péče o děti pod jeden resort. Jen tak může vše fungovat efektivně, být pod kontrolou a zároveň umožnit objektivní porovnání. Aktuálně cítíme, že jsme mnohdy omezováni nutností meziresortního jednání, což ne vždy je ku prospěchu dítěte,“ komentuje Böhm vizi Dobré rodiny s tím, že v tomto směru je pro Česko dobrým příkladem Slovensko, které již systém sjednocený má.

„Každé dítě má právo na život v rodinném prostředí. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto usiluje o zkvalitnění systému péče o ohrožené děti tak, aby co nejméně dětí muselo být ze svých rodin odebráno. A pokud je to opravdu nezbytné, aby pokud možno šly do pěstounské péče a až v poslední řadě do péče ústavní. Jednoznačnou prioritou je posílení sociálních služeb na podporu rodin a vytvoření systému sociálního bydlení. Zásadní je i další rozvoj dlouhodobé pěstounské pece i pěstounské pece na přechodnou dobu. Mé veliké uznání patří všem, kdo nabízí své lidské i profesionální kapacity ohroženým dětem a pomáhají jim tak překonávat složitá životní období,“ vyjadřuje svými slovy podporu a uznání rodinám ministryně práce a sociálních věcí, Michaela Marksová- Tominová.

O pěstounské péči budou veřejnost v ZOO v sobotu 14. 5. 2016 informovat dobrovolníci Dobré rodiny spolu s doprovázejícími pracovníky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.