Ministryně Marksová: Lesní školky nechceme poškodit ani zavřít

31.10.2014 12:43

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. 10. 2014

Ministryně Marksová: Lesní školky nechceme poškodit ani zavřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

 Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych na začátek chtěla zopakovat, proč si myslím a jsem opravdu přesvědčena, že tento zákon je velice důležitý. Vznikal na základě nejrůznějších debat asi sedm let a vznikal proto, protože u nás je chronický nedostatek míst jak ve školkách, tak v zařízeních pro děti do tří let, která u nás prakticky neexistují.

Ten požadavek vznikl do velké míry zdola, kdy nestátní neziskové organizace a zaměstnavatelé požadovali právní úpravu na to, aby se mohli oficiálně legálně starat o děti, aby mohli doplnit síť mateřských školek.

V průběhu diskuse o té úpravě jsme se potýkali s extrémy abych tak řekla zprava zleva, ne v tom politickém slova smyslu, ale v tom, že někteří lidé říkali, že bychom měli i pro dětskou skupinu jako pro alternativní formu péče o předškolní děti dodržovat ty samé velmi přísné hygienické standardy jako dodržují mateřské školky, a na druhé straně byly požadavky, aby tyto standardy byly maximálně rozvolněny. Takže se tento zákon nakonec podle mého názoru stal jakýmsi kompromisem mezi těmito dvěma polohami.

Ale v průběhu let, kdy ten zákon se stále debatoval, si vlastně neziskové organizace našly cestu a začaly provozovat péči o dítě vlastně jako vedlejší činnost prostřednictvím a v rámci zákona živnostenského.

A teď, jak víme, se nad zákonem o dětských skupinách rozpoutala obrovská debata. Ukázalo se, že je tady druh péče o dítě, takzvané lesní školky, které by tím zákonem měly strach, že bychom je zavřeli. Chtěla bych tady ještě jednou zdůraznit, že lesní školky už jsou v procesu registrace do sítě mateřských školek, pan ministr školství o tom opakovaně hovořil, naposled dnes do České televize. Jednání s Ministerstvem zdravotnictví o hygienických standardech speciálně pro tento typ zařízení už také započala.

Další část debaty se ukázala, když se začal ozývat Člověk v tísni, charity a nejrůznější organizace, o kterých jsme do té doby vůbec nevěděli, až do léta letošního roku, že vůbec poskytují péči o děti takového druhu, že vlastně suplují mateřské školky. Do té doby na našem ministerstvu jednala jenom mateřská centra, která celou dobu otevřeně přiznávala, že takovou péči poskytují, ale jiné organizace - znovu zdůrazňuji - se ozvaly poprvé až letos v létě. Najednou se zřejmě ukázalo, že je tady obrovské množství neziskových organizací, které padají do jakési šedé zóny a suplují tak trochu načerno mateřské školky.

Samozřejmě naším zájmem nicméně není ani lesní školky ani tyto organizace nějakým způsobem poškodit a zavřít. Já na to jen upozorňuji.

Chtěla jsem říci ještě jedno, že předpokládám, že po mně vystoupí předseda klubu KDU-ČSL, který vysvětlí, že jste se jako koaliční kluby dohodly na tom, že podáte - přehlasuje-li se veto - příslušnou novelu, tak, aby se uzákonila nepovinná registrace. To znamená, že tím pádem se všechny ty organizace, které se najednou probudily a proti zákonu o dětské skupině začaly bojovat, budou moci uklidnit. Ty, které se zaregistrují, po čemž opravdu volají především zaměstnavatelé /a je jich také hodně/, budou mít z toho zákona určité benefity. Budou mít daňové slevy jak zaměstnavatelé, resp. budou si moci náklady na provoz a zřízení dětské skupiny odepsat z daní, slevu na daních budou mít i rodiče, kteří dají dítě buď do mateřské školky nebo dětské skupiny. Organizace, které nebudou zaregistrovány podle toho zákona, žádné výhody mít nebudou. Bude se to vztahovat i na peníze z Evropské unie, protože vlastně jedním z argumentů organizací, které se zaregistrovat nechtějí, bylo - nechte nás být, my nechceme veřejné peníze, chceme si to dělat samy za souhlasu rodičů.

Ještě jednou se přimlouvám, abyste návrh, tak, jak teď je, podpořili, s tím, že se zavážete k tomu dalšímu kroku, takže nikdo nemusí mít obavy, ale opravdu si myslím, že ten zákon je velmi důležitý a především zaměstnavatelé a některé neziskové organizace na něj už čekají velmi dlouho.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…