Ministryně Marksová: Malé platové ohodnocení je nedostatečně motivační, a to se promítá do kvality

09.12.2014 5:27

Vláda schválila zvýšení platových tarifů u zdravotníků, vojáků a zaměstnanců v sociálních službách.

Ministryně Marksová: Malé platové ohodnocení je nedostatečně motivační, a to se promítá do kvality
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Od 1. ledna 2015 se zvýší platové tarify pro několik skupin zaměstnanců, a to jednak pracovníků ve zdravotnictví, vojáků z povolání, kteří poskytují zdravotnickou pomoc, a zaměstnancům pracujícím v sociálních službách. Změní se také některá ustanovení o odměňování státních zaměstnanců ve správních úřadech přijatých do služebního poměru podle nového zákona o státní službě, na jehož podobě se v letošním roce vládní koalice shodla s opozičními stranami.

„Za poslední léta se práce nejen ve zdravotnictví stala málo atraktivní. Je to i proto, že malé platové ohodnocení je nedostatečně motivační, a to se samozřejmě promítá do kvality poskytovaných služeb. Proto jsme prosadili zvýšení platů o pět procent, které by mělo zamezit častý odliv pracovníků a pracovnic mimo oblast zdravotnictví,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Oblast sociálních služeb je dlouhodobě podfinancována. Pracovníci v sociálních službách si za po všech stránkách velmi náročnou práci zaslouží adekvátní odměnu,“ dodala ministryně.

Zdravotníkům a vojákům poskytovatelům zdravotnických služeb se zvyšuje platový tarif od prvního ledna příštího roku o pět procent. Zvýšení nemohlo být provedeno již s účinností od 1. listopadu 2014 z důvodu odlišného způsobu hrazení prostředků na platy prostřednictvím takzvané „úhradové vyhlášky“. Pro vojáky poskytovatele zdravotních služeb, kteří nejsou zdravotnickými pracovníky ani lékaři a zubními lékaři, ale jejich platy jsou financovány ze zdravotního pojištění, byla zavedena nová samostatná stupnice platových tarifů.

V souvislosti se zvyšováním platů ve veřejné správě a službách dojde zároveň ke vzniku nové stupnice platových tarifů, která se bude týkat zaměstnanců, kteří jsou pracovníky sociálních služeb a sociálních pracovníků v zařízeních sociálních služeb. Platové tarify budou zvýšeny oproti základní stupnici o 4%, tedy o 7,5 % oproti výši platových tarifů platných do 31. října 2014.  Finanční prostředky jsou zabezpečeny z kapitoly MPSV ve státním rozpočtu z tzv. „neinvestičních nedávkových transferů“, která byla na rok 2015 navýšena usnesením vlády o 750 mil. Kč. Peníze byly poměrně rozděleny podle počtu pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků všech poskytovatelů sociálních služeb skrze průměrnou platovou třídu ve výši 4%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL