Ministryně Marksová: Ministerstvo záchranu Klokánků nebrzdí. Ministr Babiš po kritice svůj návrh stáhl

16.08.2015 18:41

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ostře ohrazuje proti výrokům poslankyně Radky Maxové, že snad má být "brzdou v záchraně Klokánků". Jenom v loňském roce obdržel Fond ohrožených dětí (FOD) z veřejných prostředků 154 milionů Kč.

Ministryně Marksová: Ministerstvo záchranu Klokánků nebrzdí. Ministr Babiš po kritice svůj návrh stáhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

„Nebýt MPSV, tak už se na vládu v souvislosti s Fondem ohrožených dětí nepředkládá vůbec žádný materiál. Ministr Babiš po kritice svůj návrh stáhl. Je to právě MPSV, které s Fondem jednalo, jedná a předloží materiál s návrhem na záchranu Klokánků na příští vládu,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Považuji přesto opakované poskytování mimořádných dotací jen jednomu subjektu za nefér vůči ostatní poskytovatelům, kteří celá léta dodržují zákony a chovají se hospodárně,“ dodala ministryně.

„I přes ujištění na koaliční radě z úst poslankyně Maxové, že žádnou mimořádnou dotaci pro FOD žádat nebude, týden na to ministr financí přinesl na vládu materiál, který žádal třicetimilionovou dotaci. Tento materiál vůbec neprošel formálními připomínkami, což je v rozporu s jednacím řádem vlády, a ani jsem o něm dopředu nebyla informovaná. Obsahoval jen jeden a půl stránky textu o tom, že FOD změnil vedení a je třeba mu dát mimořádnou dotaci. Na základě takto naprosto nekvalitně připraveného materiálu se vláda nemůže rozhodovat,“ vysvětlila Michaela Marksová problém s původním návrhem ministra financí.

Fond ohrožených dětí měl finanční problémy už v minulosti – o mimořádné dotace žádal už v letech 2006 a 2008 (kdy obdržel dvakrát mimořádnou dotaci 15 mil. Kč) a v roce 2012, kdy neúspěšně žádal o dalších 58 milionů Kč. Tedy ještě před účinností novely zákona o sociálněprávní ochraně dětí z ledna 2013, na kterou finanční problémy Klokánků svádělo minulé vedení FOD. Jiní provozovatelé zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc podobné finanční problémy nemají.

Fond ohrožených dětí je soukromou organizací a je jen jedním z řady provozovatelů zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, přičemž celostátně pokrývá necelou polovinu celkové kapacity těchto zařízení. MPSV je spolu s kraji připraveno i na variantu, že Fond ohrožených dětí Klokánky zruší. Děti by se přesunuly do volných kapacit v zařízení stejného typu u jiných provozovatelů, do dětských domovů a k pěstounům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…