Ministryně Marksová: Národní strategie má sjednotit rozvoj sociálních služeb v ČR

19.01.2015 18:51

Vláda na dnešním jednání přijala návrh předložený Ministerstvem práce a sociálních věcí, který definuje základní cíle a opatření v oblasti sociálních služeb pro rok 2015.

Ministryně Marksová: Národní strategie má sjednotit rozvoj sociálních služeb v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Národní strategie rozvoje sociálních služeb pro rok 2015 postupně sjednotí způsob a formu střednědobého plánování na krajské i obecní úrovni, aby stát mohl na národní úrovni systémově a uceleně reagovat na potřeby uživatelů sociálních služeb. Strategie jasně popisuje vize, cíle a jednotlivá opatření pro letošní rok.

„V sociálních službách máme jasné priority: dostupnost, kvalita služeb a transparentní financování. Veřejnost musí vědět kde a jak sociální sužby pomáhají a na co jsou naše společné peníze vynaloženy,“ uvedla ministryně práce a sociálních služeb Michaela Marksová. „Kvalitní pomoci docílíme tím, že budeme pokračovat v trendu postupného snižování počtu osob v ústavních sociálních službách. Ruku v ruce budeme postupně navyšovat kapacitu v neústavních a komunitních službách, které se svým klientům dokáží věnovat individuálně,“ vysvětlila ministryně.

U jednotlivých druhů služeb by měl vzniknout takzvaný „odborný standard“, který definuje kritérium odbornosti nutné pro poskytované služby. K větší profesionalizaci vedení organizací by měla přispět i připravovaná metodika, která již zahrnuje řadu prvků moderního managementu. Zvýšit by se měla i kvalita vzdělávání v oblasti sociálních služeb. Posílit by se měla i úlohu krajů a obcí při jejich podílu na zajištění sociálních služeb. Návrh strategie vznikl ve spolupráci s poskytovateli a uživateli sociálních služeb, sociálními partnery a ostatními resorty.

Pro období 2016 - 2020 bude zpracován návazný dokument, a to za spolupráce zástupců všech výše zmiňovaných a zainteresovaných stran. Tyto zástupce bude MPSV oslovovat v lednu 2015, aby vyslali své představitele, kteří se na novém dokumentu budou podílet. Důvodem pro vypracování strategie zvlášť na rok 2015 a dále na roky 2016 -2020 je především fakt, že v souvislosti s novelou zákona o sociálních službách bude docházet k podstatným změnám v systému sociálních služeb, které by strategie měla reflektovat. Zároveň bude možné do strategie na roky 2016 - 2020 zapracovat výstupy z tematicky obsáhlého projektu MPSV „Podpora procesů v sociálních službách“ a ostatních projektů MPSV, kdy se předpokládá, že také tyto výstupy budou mít významný dopad do oblasti sociálních služeb. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…