Ministryně Marksová: Nechceme, aby nám bezdomovci umřeli hlady nebo jedli odpadky

20.10.2016 18:39

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 10. 2016

Ministryně Marksová: Nechceme, aby nám bezdomovci umřeli hlady nebo jedli odpadky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, poslankyně a poslanci, já musím říci, že se vlastně poprvé setkáváme s informací, že by snad tato pomoc měla být nějak zneužita. Takže jestli má paní poslankyně ty zprávy, tak bychom je rádi získali, abychom to mohli prošetřit. Je potřeba říci, že ta pomoc není distribuována přímo lidmi z Ministerstva práce a sociálních věcí, ale prostřednictvím partnerských organizací typu Charita České republiky, Armáda spásy, prostě prostřednictvím těch organizací, které dlouhodobě pracují s lidmi, kteří skutečně jsou v chudobě. A vlastně je to na těchto organizacích, aby určily, komu ty potravinové balíčky dají. Já sama jsem byla přítomna jednomu vlastně z prvních předání, které se odehrávalo v azylovém domě v Plzni. Dostávaly to tudíž ty maminky, které tam jsou, samoživitelky. A je také dobré si říct, že ty balíčky jsou trošku jiné, jestli jsou určeny třeba opravdu lidem bez domova, anebo třeba právě maminkám-samoživitelkám. V tom balíčku třeba pro ty samoživitelky jsou takové věci jako mouka, rýže, myslím nějaké luštěniny, nevím, třeba jedna masová konzerva, sušené mléko. A ten balík pro tu jednu jednotku nebo pro tu jednu maminku není nijak jako velký. Je to, já nevím, takhle objemově tady ukazuji rukama. (Ministryně naznačuje velikost balíčku pohybem rukou.)

To znamená, že představa, že by třeba ty maminky vykšeftovaly mouku nebo kilo rýže, je téměř nereálná, protože by za to moc nezískaly. Samozřejmě my nevylučujeme, že se nestane, že opravdu, když oni to dají bezdomovcům, že ten člověk jde, prodá tu konzervu za dvacku a za to si koupí, já nevím, pět cigaret, nebo čůčo. Musím říct, že cenová hladina nejlevnějšího alkoholu mi není známa, ale věřím, že za 20, 30 korun si ho asi pořídí. Ale v tom případě, pokud to ta organizace zjistí, tak by samozřejmě měla pomoc tady tomu konkrétnímu člověku úplně zastavit.

A co se týče toho, zda ty lidi tím aktivizujeme nebo naopak podporujeme v tom, aby zůstali pasívní: Zase opakuji, jsou to organizace, které s touto kategorií lidí dlouhodobě pracují. To znamená, že my jim důvěřujeme, že to dávají ve chvíli, kdy vědí, že pro ty lidi je to nutné, že v podstatě oni s nimi pracují. To není, že by jim to vydali, ale je to součást nějaké práce s nimi. A samozřejmě pak je kategorie bezdomovců, kde když je třeba zima, tak je také všechny chceme ubytovat ve stanu na Letné, aspoň aby nezmrzli. A těm to jídlo prostě dáme, protože už je to třeba kategorie, kterou k žádné aktivitě nevybudíme, ale budeme rádi, nebo nechceme, aby nám umřeli hlady nebo jedli odpadky. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.