Ministryně Marksová: Nemůžeme si dovolit přicházet o kvalifikovanou pracovní sílu

22.06.2017 9:40

Slovo ministryně:

Ministryně Marksová: Nemůžeme si dovolit přicházet o kvalifikovanou pracovní sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

s blížícím se létem opět nastává doba, kdy se vyjednává o státním rozpočtu na příští rok. Ministerstvo práce a sociálních věcí je resort s velmi širokou agendou, čemuž odpovídají také finanční požadavky. Je pro mě tedy velice důležité, aby se povedlo pro náš resort zajistit dostatek prostředků na profinancování programových priorit.

Dovolte mi, abych uvedla příklad, který osobně považuji za jeden ze stěžejních, a to dotace na sociální služby. Musíme si uvědomit, že tato dotace v sobě samozřejmě zahrnuje také odměny pro lidi, kteří v sociálních službách pracují. Platy těchto zaměstnanců byly dlouhodobě podhodnocené, což zapříčinilo velký odliv těchto pracovníků do jiných oborů. My si však nemůžeme dovolit přicházet o kvalifikovanou pracovní sílu, a i proto je nutné navýšit dotace o adekvátní částku. Finanční prostředky nám chybějí také v programu, ze kterého se rekonstruují či budují zařízení sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené.

Mezi další priority patří již tradičně valorizace penzí, a to nejméně o 500 korun v průměru pro rok následující. Dále musíme zajistit dostatek finančních prostředků na změny, které se týkají systému nemocenského pojištění. V tomto případě jde například o otcovskou dovolenou a dlouhodobé ošetřovné. Jako poslední příklad bych uvedla příspěvek na péči, který byl touto vládou valorizován úplně poprvé od jeho vzniku.

Přála bych si, aby lidé v příštím roce sami pocítili pozitivní změny, které se této koalici povedly udělat.

Zdroj: mpsv.cz Noviny Práce a sociální politika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…