Ministryně Marksová: Neustále usilujeme o zlepšení podmínek pro život osob s postižením

05.04.2015 8:28

Ministryně Marksová hovořila v Ženevě o krocích České republiky na podporu práv lidí se zdravotním postižením

Ministryně Marksová: Neustále usilujeme o zlepšení podmínek pro život osob s postižením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Česká republika poprvé v historii obhajovala na půdě OSN v Ženevě plnění Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením. Delegaci vládních expertů vedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

ČR ratifikovala Úmluvu v roce 2009. První zprávu předložila Výboru pro práva osob se zdravotním postižením v roce 2011. Ministryně Marksová informovala členy výboru o pozitivních opatřeních, která Česká republika přijala na ochranu práv osob se zdravotním postižením v uplynulých čtyřech letech. „Přístup ke vzdělávání handicapovaných žáků zlepšila aktuální novela školského zákona,“ uvedla ministryně. Nový občanský zákoník již neumožňuje zcela zbavit člověka svéprávnosti (způsobilost k právním úkonům může být omezena pouze výčtem úkonů, které člověk není oprávněn činit).

Výrazně se v uplynulých letech zlepšila také dostupnost veřejné dopravy a veřejných budov. „Také v oblasti sociálních služeb došlo v posledních letech k pozitivním změnám, důraz klademe na zvýšení kvality služeb a na respektování práv uživatelů,“ uvedla ministryně Marksová.

Ministryně se zaměřila i na oblasti, kde se naopak situace ve prospěch lidí s handicapem od roku 2011 výrazně nezlepšila. Přes řadu opatření aktivní politiky zaměstnanosti mají lidé se zdravotním postižením stále velký problém sehnat zaměstnání. Česká republika chce také pokračovat v reformě psychiatrické péče a transformaci sociálních služeb směrem od pobytu v institucích k pobytu v komunitách.

„Česko neustále usiluje o zlepšení podmínek pro život osob se zdravotním postižením,“ ujistila ministryně závěrem členy výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě