Ministryně Marksová: Rozdala jsem historicky první balíčky s potravinami

24.12.2015 17:02

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová v úterý 22. prosince navštívila Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Plzni. Prohlédla si azylový dům a setkala se s maminkami a jejich dětmi, aby jim předala potravinové balíčky v rámci projektu „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“.

Ministryně Marksová: Rozdala jsem historicky první balíčky s potravinami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

„ Dnes jsem měla možnost rozdat historicky první balíčky s potravinami. Byly pro maminky s dětmi z azylového domu sv. Zdislavy v Plzni, které žijí v opravdové chudobě. Právě pro takové lidi je program určen a pomoc je opravdu adresná,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová.

Projekt „ Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“ je financován z Operačního programu potravinové a materiální pomoci (OP PMP) v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). Je zaměřen na osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení, materiálně deprivované rodiny s dětmi, neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou a další osoby ve vážné sociální nouzi. Cílem projektu je zlepšit jejich životní podmínky ve formě zajištění kvalitnějšího a pravidelného stravování a zvýšení dostupnosti základních hygienických prostředků. MPSV tuto formu pomoci realizuje prostřednictvím potravinových balíčků ve spolupráci partnerskými organizacemi, jako je Charit a ČR, Naděje, Diakonie SKP ČCE a Slezská diakonie. Dalším cílem projektu je i vhodné nasměrování osob z cílové skupiny k dlouhodobějšímu řešení své situace, tedy k řešení příčin problémů, a to prostřednictvím poskytování doprovodných opatření spolu s potravinovou a materiální pomocí.

Projekt „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“ je realizován pro období od 1. 11. 2015 do 28. 2. 2017. Financován je z OP PMP v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). Celková částka určená na realizaci projektu je 69 995 970 Kč (z toho 44 542 700 Kč na potravinovou pomoc, 19 090 000 Kč na materiální pomoc a zbytek na administrativní výdaje spojené s realizací projektu (doprava, skladování potravin, doprovodná opatření atd.). Je hrazen z prostředků EU a z části státního rozpočtu. Poskytovány jsou základní potraviny, které nevyžadují přísné hygienické podmínky pro skladování, a základní hygienické prostředky či drogistické zboží. Předpokládaný počet podpořených osob v rámci potravinové pomoci: 41 739 a v rámci materiální pomoci: 35 989. Potravinová pomoc zahrnuje tyto potraviny: čočka, rýže ve varných sáčcích, sušené mléko, těstoviny, instantní kakaový nápoj, rajčatový protlak, rostlinný olej atd.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.