Ministryně Marksová: Rozdíl v odměňování žen a mužů v České republice je jeden z největších v EU

03.11.2016 8:33

Evropský den rovného odměňování žen a mužů letos připadá na 3. listopadu. Znamená to, že od tohoto dne až do konce roku pracují ženy v průměru Evropské unie bez odměny za práci. Průměrný rozdíl v odměňování žen a mužů činí totiž v rámci Unie 16,1 procenta. V ČR je rozdíl třetí nejvyšší z celé EU, konkrétně 22,1 procenta. Den rovného odměňování u nás tak letos připadl dokonce už na 11. října.

Ministryně Marksová: Rozdíl v odměňování žen a mužů v České republice je jeden z největších v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

Rozdíl mezi průměrným platem ženy a průměrným platem muže v České republice činí téměř 6,5 tisíce korun měsíčně. Kvůli platovým rozdílům žen a mužů přichází podle Českého statistického úřadu a Eurostatu průměrně rodinné rozpočty o přibližně 77 tisíc korun ročně. Nerovné odměňování tedy finančně poškozuje rodiny a plýtvá lidským potenciálem. Dopadá ale i na ekonomiku jako takovou tím, že snižuje se její výkon vzhledem k oslabení spotřeby. Oslabuje rovněž systémy sociálního a zdravotního pojištění či daňové příjmy státu.

Nerovné odměňování má řadu příčin, které jsou vzájemně propojené a navzájem se dále umocňují. Jedná se například o rozdělení trhu práce na mužské a ženské obory, nízké zastoupení žen v rozhodovacích pozicích, obtížné slaďování rodinného a pracovního života, nejasnosti ohledně výše odměn na jednotlivých pracovištích (tzv. platová netransparentnost) a také společenské tradice a stereotypy. „Rozdíl v odměňování žen a mužů v České republice je jeden z největších v EU a jedná se o jeden z nejzásadnějších problémů rodinné politiky. Je nanejvýš důležité, aby se na tuto oblast kromě veřejného sektoru zaměřily i firmy – a to nejen na téma spravedlivého odměňování, ale také na větší zastoupení žen v rozhodování. Úspěšné firmy dobře vědí, že se jim to vyplácí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Projekt „22 % K ROVNOSTI“ řeší problematiku komplexně MPSV se chce nyní postavit po bok dalších zemí, které usilují o redukci nerovného odměňování včetně přípravy odpovídající legislativy (např. Německo, Francie, Rakousko, Švédsko). Projekt „22 % K ROVNOSTI“ je financován z Evropského sociálního fondu (OP Zaměstnanost) částkou 85 milionů korun a potrvá do konce roku 2020. Řeší dopady nerovného odměňování na jednotlivce, rodiny, firmy a instituce i společnost jako celek. Přinese celkově nový přístup kombinující prevenci, osvětu, aktivní spolupráci relevantních společenských aktérů a institucí a podporu jednotlivců proti diskriminaci.

Výstupy projektu budou např.: on-line mzdová a platová kalkulačka, manuál o vyjednávání o mzdě, návrhy ustanovení kolektivních smluv či elektronický nástroj Logib-CZ, který firmám a institucím umožní objektivně vyčíslit rozdíl v odměňování, osvětová kampaň. Projekt se věnuje také kontrolní činnosti Státního úřadu inspekce práce (SÚIP), a dále podpoří dialog s hospodářskými a sociálními partnery vlády (tripartita). „Na všech výstupech projektu již aktivně pracujeme a všechny budou bezplatně ke stažení a k využití na webu projektu,“ dodala ministryně Marksová. Více informací o projektu je na webu www.rovnaodmena.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.