Ministryně Marksová: Školní kluby by měly ulehčit situaci rodičům

30.05.2017 19:55

Skloubit pracovní a rodinný život bývá pro rodiče mnohdy náročné. Vyučování končí většinou mnohem dříve, než mohou odejít z práce a na potomky dohlédnout. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto v rámci Operačního programu Zaměstnanost vyčlení dalších 300 milionů korun na vznik školních klubů, které doplní kapacitu školních družin.

Ministryně Marksová: Školní kluby by měly ulehčit situaci rodičům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

„Na mnoha školách družiny fungují v režimu, který se liší od pracovní doby většiny rodičů, dítě je třeba vyzvednout často již brzy odpoledne. Školní kluby, kde se o dítě postarají, by měly rodičům situaci ulehčit," uvedla ministryně práce Michaela Marksová.

Ve výzvě č. 077 „Podpora zařízení péče o děti na 1. stupni základních škol v době mimo školní vyučování mimo hl. město Prahu" je pro žadatele připraveno celkem 265 milionů korun, ve výzvě č. 078, která je určena pro žadatele z Prahy, pak 35 milionů korun. Žádosti je možné předkládat do konce září. Více informací o výzvě získáte na webových stránkách Evropského sociálního fondu.

O finanční podporu na realizaci projektů se mohou ucházet základní školy, obce, neziskové organizace a další. Pokud není žadatelem přímo škola, musí v projektu figurovat jako partner. Peníze lze čerpat i na zajištění doprovodu dětí na kroužky nebo na příměstské tábory v době školních prázdnin. Žadatelé určitě ocení zjednodušené vykazování výdajů. U realizovaných projektů vykážou pouze osobní náklady, ty ostatní jim budou hrazeny formou paušálu.

Řada podobných projektů už funguje

Školní kluby byly v Operačním programu Zaměstnanost podpořeny již před dvěma lety. Tehdy se 86 úspěšných projektů z celé republiky podělilo o zhruba 200 milionů korun. V Praze funguje 14 projektů s kapacitou 774 míst a v regionech 72 projektů s kapacitou 2 536 míst pro děti na 1. stupni základních škol.

V rámci slaďování rodinného a pracovního života MPSV dlouhodobě podporuje také vznik tzv. dětských skupin. Jedná se o zařízení předškolní péče o děti a v ČR jich k dnešnímu dni funguje již 300. Kromě dětských skupin jsme umoňili také vznik tzv. mikrojeslí v rámci pilotního ověřování této služby péče o děti ve věku od šesti měsíců do čtyř let. Do projektu se přihlásilo celkem 72 poskytovatelů. První mikrojesle otevřelo začátkem ledna rodinné centrum Kulihrášek v Pardubicích. Mikrojesle jsou podpořeny z Operačního programu Zaměstnanost a bylo na ně uvolněno více než 133 milióny korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.