Ministryně Marksová-Tominová: Stop chudobě seniorů. Důchody se musí zvyšovat

04.04.2014 21:42

V koaliční dohodě jsme se zavázali, že prosadíme plné zvyšování důchodů. Byla to jedna z priorit našeho volebního programu. V současné době je takřka každý šestý důchodce ohrožený chudobou, zejména ti osaměle žijící.

Ministryně Marksová-Tominová: Stop chudobě seniorů. Důchody se musí zvyšovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr zemědělství Marian Jurečka

Celkově se na pokraji chudoby pohybuje kolem 500 000 důchodců. Proti tisícům z nich jsou vedeny exekuce a ocitají se v existenční nouzi.

Jako sociální demokraté se hlásíme k tomu, že základním kamenem společnosti je solidarita a nemůžeme proto nechat takovýto problém být. Navíc, když něco slíbíme, musíme to i dodržet. Není vůbec na pořadu dne diskutovat o tom, zda se máme, nebo nemáme, vrátit k plné valorizaci důchodů. Je třeba, aby se peníze na důchody ve státním rozpočtu našly.

Škrty prosazené Nečasovou vládou měly za důsledek takřka zanedbatelný růst důchodů. Od roku 2013 se zvyšovaly v průměru pouze o 45 korun ročně, ale jejich reálná hodnota se snižovala. Přestože se důchody zvyšovaly – byť nepatrně -, lidé si za ně mohli koupit čím dál tím méně jídla, méně léků a těžko byli s to zaplatit nájmy za bydlení.

Další statistika je ještě horší. Zatímco hodnota mezd od roku 1989 vzrostla o 57 procent, důchody se zvýšily o pouhých 11 procent. V porovnání se zaměstnanými se tak českým důchodcům žije od sametové revoluce stále hůř a hůř.

Pokud člověk celý život poctivě pracuje, musí mít také nárok na důstojné stáří a slušný důchod. Dnes tomu tak není. Proto prosazuji navyšování důchodů od ledna příštího roku znovu o sto procent nárůstu spotřebitelských cen a třetinu reálných mezd. Každý, kdo pobírá důchod, by si měl v následujícím roce polepšit v průměru o 200 korun, tedy o více jak 2500 korun ročně. Současně bychom rádi dosáhli dodatečného navýšení důchodů za předchozí období.

Pokud to tedy shrnu: není čas otálet. Plné zvyšování důchodů je nezbytným krokem, k němuž se vláda opakovaně zavázala. Musíme občanům České republiky vrátit šanci na důstojný život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.