Ministryně Marksová: Zaměstnanci veřejných služeb si od listopadu polepší

16.10.2014 11:33

Vláda schválila návrh novely nařízení vlády předložený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, kterým se od 1. listopadu 2014 zvýší platové tarify pro zaměstnance veřejných služeb a správy o 3,5 procenta, v průměru o cca 650 Kč.

Ministryně Marksová: Zaměstnanci veřejných služeb si od listopadu polepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

„Vláda se k tomu kroku rozhodla z důvodu dlouhodobého poklesu reálných platů v důsledku inflace. Tarify se naposledy plošně zvyšovaly před pěti lety. V roce 2011 navíc došlo k úsporným opatřením v platech zaměstnanců oproti roku 2010,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Průměrné navýšení platů by mělo činit asi 650 korun měsíčně a dohodly se na něm všechny odbory zastupující zaměstnance veřejných služeb a správy a potvrdily jej i závěry ze schůze tripartity.

Zvýšení platů se týká také vojáků z povolání. Celkově je v této kapitole navýšen rozpočet na rok 2014 a 2015 o cca 384,1 mil. Kč (včetně příslušenství to je 518,5 mil. Kč). Plně pokryty budou i mimotarifní složky platu.

Listopadové zvýšení platových tarifů se nebude týkat lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví, jejichž platy nejsou financovány přímo ze státního rozpočtu. Prostředky na jejich platy jsou navázány na úhradovou vyhlášku Ministerstva zdravotnictví, kterou není možné novelizovat dříve než k 1. lednu 2015. Platy těchto pracovníků ve zdravotnictví by se proto měly zvýšit až od ledna.

V souvislosti s novelizací stupnic platových tarifů dochází k úpravě možnosti užití zvláštního způsobu určení platového tarifu. Současný široký rámec je zúžen do podoby před rokem 2011 a nadále se vztahuje pouze na zaměstnance v nižších platových třídách, na zaměstnance, u nichž s přibývajícími léty praxe nedochází ke zvýšení výkonnosti a na zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb. Uvedená úprava má za cíl návrat k systému stanovení platových tarifů na základě obecně uznávané zásady, podle které se zkušeností roste výkonnost zaměstnance a kvalita odváděné práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.